Putin: Štitićemo svoje nacionalne interese, nema oproštaja onima koji smišljaju agresivne planove

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPrezident RF VRuski predsednik — vrhovni vrhovni komandant oružanih snaga Rusije Vladimir Putin govori na vojnoj paradi povodom obeležavanja 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, na Crvenom trgu u Moskvi.. Putin na voennom parade v čestь 76-й godovщinы Pobedы v VOV
Prezident RF VRuski predsednik — vrhovni vrhovni komandant oružanih snaga Rusije Vladimir Putin govori na vojnoj paradi povodom obeležavanja 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, na Crvenom trgu u Moskvi.. Putin na voennom parade v čestь 76-й godovщinы Pobedы v VOV - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Pratite nas
Rusija će odlučno štititi svoje nacionalne interese, nema oproštaja za one koji smišljaju agresivne planove, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora na Crvenom trgu, gde se održava Parada pobede povodom 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.
Putin je čestitao praznik građanima Rusije uz poruku da će Rusija uvek pamtiti da je upravo sovjetski narod učinio veličanstveni podvig u borbi protiv nacizma.
„Uvek ćemo pamtiti da je taj veličanstveni podvig učinio upravo sovjetski narod. U najtežem ratnom vremenu, u odlučujućim bitkama koje su odredile ishod borbe protiv fašizma, naš narod je bio sam, sam na mukotrpnom, herojskom i požrtvovnom putu do pobede“, izjavio je predsednik Rusije.
Kako je rekao predsednik, nema oproštaja i opravdanja za one koji sprovode agresivne planove, antisemitizam i rusofobiju.
„Rat je doneo toliko nepodnošljivih iskušenja, tuge i suza da je to nemoguće zaboraviti. A nema oproštaja i opravdanja za one koji ponovo razmišljaju o agresivnim planovima. Skoro vek nas deli od događaja kada se u centru Evrope monstruozna nacistička zver drznula i dobila predatorsku snagu. Sve ciničnije su se čule parole o rasnoj i nacionalnoj nadmoći, antisemitizmu i rusofobiji. Sporazumi koji su za cilj imali da zaustave srljanje ka svetskom ratu lako su precrtani“, rekao je Putin.
Mnogo toga iz ideologije nacizma ponovo pokušava da se aktivira u svetu, pojavljuju se „ogranci ostataka kaznenih odreda“, a ima i pokušaja revidiranja istorije, opravdavanja izdajnika i zločinaca na čijim je rukama krv stotina hiljada civila, rekao je ruski lider. S tim u vezi,  dodao je da „naš narod suviše dobro zna čemu to vodi“.
„Istorija zahteva da izvučemo zaključke i pouke. Ali, nažalost, mnogo toga iz ideologije nacista, onih, koji su bili opsednuti besmislenom teorijom o svojoj superiornosti, ponovo pokušava da se aktivira. Pritom, ne samo različite vrste radikala i grupa međunarodnih terorista“, upozorio je Putin.
Putin je poručio da Rusija dosledno štiti međunarodno pravo i da će čvrsto braniti svoje nacionalne interese i bezbednost naroda.
Prema rečima predsednika, sovjetski narod doneo je istorijsku presudu nacizmu i pobedio fašizam.
„Odgovor na invaziju nacističkih hordi bio je zajednički, zastrašujući, neodoljivi osećaj odlučnosti da se invazija odbije, da se učini sve da neprijatelj bude poražen, kako bi zločinci i ubice pretrpeli neizbežnu i pravednu kaznu. Sovjetski narod je ispunio ovu svetu zakletvu, odbranio domovinu, oslobodio zemlje Evrope od fašizma i izrekao istorijsku presudu nacizmu“, rekao je Putin.
Sputnjik je Paradu pobede pratio iz minuta u minut, a na našem sajtu i društvenim mrežama možete pogledati i snimak cele parade.
Celu paradu pobede sa Crvenog trga iz Moskve pogledajte sa srpskim prevodom na našem Jutjub kanalu:
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala