Ruski epidemiolozi: Preduzete mere daju rezultate, ali treba produžiti samoizolaciju

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaStanica moskovskog metroa za vreme mera samoizolacije zbog epidemije virusa korona kovid 19 u Rusiji
Stanica moskovskog metroa za vreme mera samoizolacije zbog epidemije virusa korona kovid 19 u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mere preduzete u Rusiji za borbu protiv širenja virusa korona daju rezultate, izjavila je direktorka Federalne službe za fitosanitarni nadzor Ana Popova na sastanku medicinskih eksperata sa vicepremijerkom Rusije Tatjanom Golikovom.
„Ako se suzdržimo i ispoštujemo sve propisane zahteve, nakon nekog vremena treba planirati ublažavanje režima restriktivnih mera“, istakla je ona i dodala da različite zemlje koriste različite algoritme, ali, da je najbitnije ići po fazama.

„Ne može se sve uraditi u jednom trenutku. To moraju da budu različite faze, sa različitim sistemom ograničenja, na različitim nivoima“, precizirala je Popova.

Sa ovim mišljenjem složio se i direktor Ruskog naučno-istraživačkog instituta „Mikrob“ Vladimir Kutirev koji je rekao da su mere dale pozitivan efekat i to se odražava na dinamici obolelih, kao i na opterećenju zdravstvenih radnika.

Popova je, takođe, istakla da Rusija ide svojim putem u borbi protiv virusa korona, a da su strane kolege zainteresovane za algoritme koji se koriste u Rusiji u borbi protiv kovida 19.

Što se tiče izlaska iz samoizolacije u Rusiji, ona bi trebalo da bude postepena, smatra zamenik direktora Naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Paster“ Aleksandar Semjonov.

On je istakao da bi samoizolacija trebalo da traje do 12. maja kako se ne bi izazvao drugi talas epidemije.

Novi talas – na jesen

Novi talas epidemije kovida može se očekivati na jesen. Potrebno je sprovesti istraživanje kako bi se utvrdio nivo antitela u populaciji, smatra vodeći naučni saradnik Federalnog naučnog centra za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „M. P. Čumakov“ Olga Ivanova.

Prema njenim rečima, zemlje koje nisu uvele stroge restriktivne mere ili ih uopšte nisu uvodile, kolektivni imunitet se loše formira.

„Možemo da očekujemo talas incidencije na jesen ili bliže zimi. Zato je za nas izuzetno važno da sprovedemo monitoring kako bismo utvrdili nivo antitela među našim stanovništvom“, precizirala je Ivanova.

Uspeh restriktivnih mera zavisi od ljudi

Potpredsednica vlade Rusije Tatjana Golikova rekla je da uspeh ukidanja ograničenja uvedenih zbog virusa korona zavisi od ljudi, od toga koliko su dobro se prate preporuke epidemiologa.

Ona je istakla da će nakon sastanka izvestiti predsednika i premijera o idejama virologa, njihovim predlozima i primedbama na strategiju o proširivanju restriktivnih mera zbog epidemije virusa korona.  

U Rusiji je do sada zabeleženo više od 62,7 hiljada slučajeva oboljevanja od kovida 19, 555 ljudi je umrlo, a 4.891 se oporavilo.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 2,79 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 195 hiljada ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala