Iranski predsednik zahvalio Putinu na pomoći u borbi protiv korone

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Hasan Rohani
Vladimir Putin i Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Irana, Vladimir Putin i Hasan Rohani, razgovarali su telefonom o saradnji Ministarstava zdravlja tih zemalja po pitanju borbe protiv virusa korona, o direktnim kontaktima između resora zemalja, a takođe i o Siriji, saopštila je pres-služba Kremlja.
„Detaljno je razmotreno pitanje borbe protiv širenja koronavirusne infekcije. S tim u vezi, Rohani je zahvalio Putinu na pomoći koju je Rusija pružila Iranu“, navedeno je u saopštenju.

Predsednici su takođe izrazili obostranu želju za daljom saradnjom radi postizanja dugoročnog regulisanja situacije u Siriji. Rohani je dodao da namerava da nastavi da se konsultuje o Siriji sa Putinom i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u okviru Astanskog procesa.

Putin je takođe istakao značaj trilateralnih pregovora i nastavka konsultacija Irana i Rusije po pitanju regionalnih i međunarodnih problema.

Zbog situacije sa virusom korona u Teheranu je odložen samit „astanske trojke“ na nivou predsednika tri zemlje – Rusije, Turske i Irana.

U Siriji od 2011. godine traje oružani sukob, u čije su se rešavanje aktivno uključili Rusija, Iran i Turska, kao garanti primirja. U toj zemlji su gotovo potpuno pobeđeni teroristi, počelo je političko rešavanje sukoba, kao i povratak izbeglica i obnavljanje razorene vojne infrastrukture.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala