Rusija u junu počinje da testira vakcine protiv virusa korona na ljudima

© Sputnik / Pavel Kononov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Testiranje prototipa vakcine protiv virusa korona koje se sprovodi na miševima, lasicama i nižim primatima biće završena do kraja aprila, a u junu će početi i testiranja na ljudima, saopštio je generalni direktor Naučnog centra za virusologiju i biotehniku „Vektor“ Rinat Maksutov, prenosi televizija „Rusija 1“.

„U ovom momentu miševi i lasice su već stekli imunitet, a sada počinju testiranja na nižim primatima. Planiramo da testiranja na životinjama u laboratorijskim uslovima završimo do kraja aprila ove godine, a da nakon toga pređemo na pretklinička ispitivanja. Poslednja faza je testiranje na ljudima, koja će početi u junu“, rekao je on.

Maksutov je objasnio da se na osnovu podataka šest tehnoloških platforma razvija 26 tipova vakcine, koji će biti testirani u laboratorijama.

Najbolje vrste vakcina će proći i pretklinička testiranja, a nakon toga, uz dozvolu Ministarstva zdravlja Rusije, biće testirane i na ljudima.

Šefica Ruskog državnog organa za sanitarni nadzor i kontrolu Ana Popova istakla je da taj proces nije nimalo jednostavan.

„Postoji i šema testiranja na dobrovoljcima, ali za sada radimo klasičnom metodom“, istakla je ona.

Na sajtu Sputnjika čitajte najnovije informacija o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala