Kako su Beograđani glasali na lokalnim izborima

© Tanjug / ZORAN ZESTICIzbori 2020
Izbori 2020 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska napredna stranka osvojila je najveći broj glasova na opštinskim izborima na teritoriji Beograda, pokazuju prvi preliminarni rezultati. Nezvanični podaci kažu da je izlaznost u glavnom gradu bila značajno niža u odnosu na celokupnu izlaznost u zemlji - oko 35 procenata.

Od 17 lokalnih samouprava, uspešnija od konkurenata bila je u 16 opština, a neizvesno je jedino u Novom Beogradu, gde se za prvo mesto bor SNS i Šapićev SPAS, objavile su „Novosti“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Skupštini Srbije - Sputnik Srbija
Kako će izgledati sastav parlamenta: SNS 189 mandata, SPS 32, Šapić 12

Za razliku od prethodne godine, kada je SNS bio na drugom mestu po osvojenim glasovima na opštinama Stari grad, Vračar i Novi Beograd, ovoga puta bili su ubedljivi sa više od 45 odsto osvojenih glasova. Uspešniji od konkurenata bili su i na Paliluli, u Zemunu, Čukarici, Rakovici, Obrenovcu, Mladenovcu, Grockoj i na Voždovcu. Isti rezultat zabeležen je i u Sopotu, Barajevu, Lazarevcu, Zvezdari, na Savskom vencu i u Surčinu.

Osim što će će u većini opština uzeti najveći broj odborničkih mesta, naprednjaci su procentualno postigli i bolji uspeh u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2016. godine. U skoro svim lokalnim samoupravama SNS je osvojio više od 50 odsto od ukupnog broja glasova.

Skoro 20 odsto više zaokruženih listića za naprednjake bilo je u Obrenovcu, u odnosu na prethodne izbore kada je procenat bio 48,4. Ova opština sada je imala čak 72 odsto biračkog tela na strani vladajuće partije. Bolji su bili i na Čukarici, gde su osvojili oko 59,58 odsto glasova, što je takođe za 20 odsto više nego pre četiri godine.

Do juče opozicioni Stari grad glasao je u većini za SNS, odnosno 44 odsto, dok je koalicija oko ujedinjene opozicije dobila 16 odsto glasova. SPS je ovde osvojio 10 odsto.

Policija  - Sputnik Srbija
Tuča na biračkom mestu na Novom Beogradu: Udarci pesnicom zbog propuštanja trudnice

U skupštinsku klupu na Čukarici će ući i odbornici okupljeni oko Aleksandra Šapića, sa 10,44 odsto glasova, kao i SPS, koji je osvojio oko 10 odsto. Iako je u Zemunu na listiću bilo 12 opcija, a na Zvezdari 11, na obe opštine SNS je odneo ubedljivu pobedu.

U većini opština SPS Ivice Dačića zauzeo je drugo mesto, ali ni u jednoj nisu uspeli da uzmu više od 20 procenata od ukupnog broja onih koji su izašli na izbore. S druge strane, u skoro svim opštinama na kojima se kandidovao, Aleksandar Šapić i njegova stranka SPAS osvojili su 10 i više procenata. Srpska radikalna stranka ući će uglavnom u prigradske opštinske odborničke klupe, kao što su Barajevo, Mladenovac i Sopot.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala