Poruka Srbiji iz Kine: Šaljemo vam respiratore, maske i drugu opremu

© AP Photo / Liu BinPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Srbija i Kina su bliski prijatelji“, poruka je kineskog ministarstva spoljnih poslova nakon što je u Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog širenja koronavirusa.

„Global tajms“ objavio je na Tviteru poruku portparola kineskog ministra u kojoj je rekao da će Kina čvrsto stajati uz Srbiji i poslati svu neophodnu pomoć.

„Srbija i Kina su bliski prijatelji. Čvrsto ćemo stajati uz Srbiju u borbi protiv virusa Kovid19 i obezbediti im maske, zaštitnu odeću, respiratore i drugu medicinsku opremu i tamo poslati naše medijske ekspertske grupe", napisao je portparol ministra spoljnih poslova Kine Geng Šuang, navodi B92.

Kineska ambasadorka: Odobrena donacije iz Kine

Ambasadorka Kine u Beogradu prenela je predsedniku Srbije da je Kina odobrila donaciju i odlučila da pošalje stručnjake kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.

Ambasadorka Čen Bo je izrazila nadu da će ti stručnjaci stići u Srbiju do kraja nedelje.

View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je rekao da kada je reč o koronavirusu Srbija još nije u situaciji kao neke druge zemlje, ali da to uskoro sledi i da su "oči Srbije sada uprte u Kinu".

„Da bismo izbegli taj najgori scenario, nama je potrebna vaša pomoć i podrška. Zato vas molim da nam pošaljete sve što možete. Nije nam poblem novac, treba nam svega, od maski, rukavica, respiratora, bukvalno svega a ponajviše nam treba vašeg znanja i ljudi koji bi želeli da dođu i da pomognu kako da izađemo iz ove teške krize bez hiljada i desetina hiljada mrtvih“, rekao je Vučić.

Naglasio je da su „sve njegove lične nade uperene i usmerene ka Kini i njenom predsedniku, ali da Srbija ne traži novac“.

„Mi ne tražimo novac tražimo nešto što je mnogo više od novca tražimo kinesku ljubav, tražimo vaše ljude da nam pomognu a ovo drugo tražimo da nam omogućite da možemo da kupimoi i beskrajno vam hvala na svemu“, dodao je predsednik.

Ambasadorka Čen Bo je kazala da su građani u Kini veoma pozitivno reagovali na Vučićev poziv predsedniku Kine da pomogne Srbiji u borbi protiv koronavirusa i da je snimak njegove izjave gledalo više od 300 miliona ljudi.

Mi čekamo našu kinesku braću ovde. Bez vas, pokazalo se da Evropa teško može da se odbrani, mi ne krijemo da ne možemo. Mi bez Kine i kineske braće nismo u stanju“, uzvratio je Vučić.

Ambasadorka je rekla da je Kina imala veliku podršku od Srbije od početka brobe protiv koronavirusa i da građani Kine kažu da sada to moraju da vrate.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala