Počela nastava na daljinu na RTS 3 i RTS Planeti

CC0 / Pixabay / Dečak gleda televiziju
Dečak gleda televiziju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas je počela škola na RTS-u. Obrazovni sadržaji emituju se na RTS 3 i na RTS Planeti.

Nastava na daljinu počela je u osam sati, trajaće šest dana u nedelji, a rasporedi se nalaze na sajtu Ministarstva prosvete www.rasporednastave.gov.rs.

Na sajtu je objavljeno da će časovi za učenike prvog razreda biti emitovani od 8.05 do 9 devet sati, a prema rasporedu prvaci će u utorak, sredu, petak i subotu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike, a u četvrtak matematiku i Svet oko nas.

Učenici drugog razreda imaće nastavu od 9.10 do 10.15 sati, a njihov raspored časova je isti kao za prvake.

Za treći razred nastava će se odvijati od 10.20 do 11.25 sati, a učenici će u utorak, sredu, petak i subotu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike, a u četvtak matematiku i prirodu i društvo.

Učenici četvrtog razreda nastavu će pratiti od 11.30 do 12.35 časova, a njihov raspored je isti kao za učenike trećeg razreda.

Za učenike petog razreda termin za nastavu je od 12.40 do 13.45 časova i oni će u utorak i sredu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike.

Petaci će u četvrtak imati čas matematike i geografije, u petak srpski jezik i biologiju, a u subotu matematiku i istoriju.

Nastava za učenike šestog razreda predviđena je od 13.50 do 14.55 časova i oni će u utorak, sredu i subotu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike, dok će u četvrtak imati matematiku i fiziku, a u petak srpski jezik i biologiju.

Učenici sedmog razreda nastavu će pratiti od 15 do 16.05 časova i oni će u utorak i sredu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike, u četvrtak matematiku i hemiju, u petak srpski jezik i fiziku, a u subotu matematiku i biologiju.

Časovi za učenike osmog razreda biće emitovani od 16.10 do 17.50 časova i oni će u utorak imati matematiku, srpski jezik i fiziku, a u sredu srpski jezik, matematiku i istoriju.

Osmaci će u četvrtak imati matematiku, srpski jezik i biologiju, u petak srpski jezik, matematiku i geografiju, a u subotu matematiku, srpski jezik i hemiju.

Učenje na daljinu u osnovnim i srednjim školama uvodi se pošto je obustavljena redovna nastava posle proglašenja vanrednog stanja u Srbiji.

Besplatan protok i prenos podataka

Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

Učitelji i nastavnici biće u obavezi da prate i beleže podatke o napredovanju učenika tokom učenja na daljinu kroz domaće zadatke, vežbanje, provere, projekte, prezentacije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će biti provere znanja za učenike, kao i da se ne odustaje od male mature i da se za to uveliko pripremaju testovi, prenosi Tanjug.

"Neće se odustati od male mature, štampaju se testovi. Neće biti amnestije i da se u srednje škole upisuje kako ko hoće. Nastava na daljinu mora ozbiljno da se shvati", rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je naglasio da se pregovara sa RTS-om da se program proširi i na RTS2 i da bi tada bilo prostora i za umetničke časove, kao i za strane jezike.

Za studente će svaki fakultet organizovati onlajn nastavu. Pojedini fakulteti već imaju akreditovane onlajn studijske programe, neki imaju tehniku da snimaju emisije i postavljanje na platforme, ali svi su u obavezi da održavati komunikacviju sa studentima mejlom.

Raseljavaju se i studentski domovi. Većina je još juče napustila sobe i otišli su kući. Za mali broj studenat država je u obavezi da se pobrine i da im obezbedi smeštaj, a to su studenti iz programu ''Svet u Srbiji''. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala