Naučnici otkrivaju zašto virus korona ubija više muškarce nego žene

CC0 / Pixabay / Koronavirus — ilustracija
Koronavirus — ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podaci prikupljeni tokom pandemije virusa korona nedvosmisleno pokazuju da su dva ključna faktora rizika za ovu bolest starost i muški pol. Verovatnoća da će oboleti podjednaka je za oba pola, ali naučnici ukazuju da je rizik da će razviti teže simptome i umreti značajno veći za muškarce.

Još krajem januara bilo je jasno da je smrtnost među muškarcima veća nego kod žena kada su naučnici sa šangajskog univrziteta sproveli istraživanje koje je obuhvatilo 99 pacijenta hospitalizovanih u jednoj bolnici u Vuhanu.

Ispitivanje laboratorijskih uzoraka - Sputnik Srbija
Nemački naučnici ruše glavnu tvrdnju o virusu korona

Istraživanje je, naime, pokazalo da je udeo muškaraca među njima bio dvostruko veći u odnosu na žene kao i da je među preminulima 75 odsto njih bilo muškog pola.

Do sličnih rezultata došlo se kasnije tokom marta i aprila u Velikoj Britaniji (70 odsto muškaraca) i Njujorku (62 odsto). Istovremeno je utvrđeno da je verovatnoća za oboljevanje podjednaka za oba pola, ali je rizik od razvoja težih simpotma i umiranja veći za muškarce.

Pušenje i Kovid-19

Od samog početka pandemije Kovida-19 pretpostavljalo se da bi jedan od razloga za ovakvu disproporciju moglo biti pušenje. U Kini među muškom populacijom čak 95 odsto su pušači.

Prema podacima iz 2018. godine, čak 288 miliona muškaraca puši, za razliku od 12,6 miliona žena. Naučnici smatraju da dim duvana podstiče stanice pluća da stvaraju više proteina ACE2. Taj enzim može da se nađe na površini pluća, srca, bubrega i creva. Neki koronavirusi se vezuju za njega i koriste ga za ulazak u ćelije.

Ipak, vremenom se pokazalo da istraživanja nisu potvrdila hipotezu o pušenju kao važnom faktoru rizika. Naime, jedna studija objavljena u časopisu „New England Journal of Medicine“ pokazala je da je udeo pušača među teško obolelima od Kovida-19 oko 16,9 odsto, dok je među pacijentima sa blagim simptomima tek malo niži, oko 11,8 odsto.

Devojka - Sputnik Srbija
Zašto žene žive duže od muškaraca?

Jedno novo istraživanje predstavljeno na platformi „Medrxiv“ pokazalo je da bi deo problema koji utiče na razliku u polovima mogao biti u testisima.

Preliminarno istraživanje, koje tek treba da prođe recenziju i objavljivanje, pokazalo je da testisi u kojima se nalaze vrlo visoki nivoi ACE2, mogu da služe kao svojevrsni rezervoari u kojima će se virus duže zadržavati. Studija je pokazala da je prosečno vreme koje ženama treba da se oslobode virusa oko četiri dana, dok je kod muškaraca u proseku za dva dana duže.

Higijena i imunitet

Još jedna hipoteza koja se razmatra u ovom kontekstu jeste da su stariji muškarci, generalno lošijeg zdravlja od žena iste starosne dobi. Među njima je viši udeo gojaznih, osoba s visokim pritiskom, dijabetesom, rakom i bolestima pluća, prenosi portal "Indeks".

Vojska i volonteri na Novosadskom sajmu - Sputnik Srbija
Virus korona manje smrtonosan nego što se mislilo

Na kraju, muškarci generalno gledano manje vode računa o higijeni u odnosu na žene. Muškarci se u proseku ređe pridržavaju mera važnih za odbranu od Kovida-19, kao što je pranje ruku.

Jedno od mogućih objašnjenja je i to što žene prirodno imaju jači imunitet. Ključna razlika u tom kontekstu je što žene imaju dva hromozoma X u svakoj ćeliji, a muškarci samo jedan. Većina ključnih gena zaduženih za imunitet nalazi se na njemu, a to važi i za gen koji je zadužen za stvaranje proteina TLR7 koji otkriva viruse sa jednostrukom DNK, među koje spada i Kovid-19.


Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala