Zašto je suštinski važna pobeda protiv Amerike

© Foto : fiba.basketballAmerički reprezentativci razočarani porazom od Srbije u meču razigravanja od petog do osmog mesta
Američki reprezentativci razočarani porazom od Srbije u meču razigravanja od petog do osmog mesta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ima li života posle košarke? Šta ćemo sada, jadni mi, kojima trening utakmice timova beton lige znače više od finala Svetskog prvenstva u fudbalu? Kažete nije gotovo? Kako?! Pa zar nismo pobedili Amerikance?

Šalu na stranu, ali ovo jeste bio duhovit rasplet okolnosti. Čitava nacija iščekivala je da se naši momci osvete NBA zvezdama za dva uzastopna masakra u finalima košarkaških takmičenja pod zastavom FIBA, ali do presudnog okršaja došlo je mnogo ranije.

Ne u koferima, nego na terenu

Ja ipak mislim da je to bila važna pobeda. Najpre iz perspektive našeg mentaliteta. Posle neočekivanih, uvek preterano tragično shvaćenih poraza, naše su selekcije obično odmah mislima više bile u već spakovanim koferima, nego na terenu gde se igrala neka „utešna“ utakmica. Tako smo ostali bez pregršt bronzanih medalja, koje su, po kvalitetu, naši košarkaši mogli da osvoje.

Kao izuzetak na pamet mi padaju Olimpijske igre u Los Anđelesu 1984. godine. Tadašnji selektor Jugoslavije Mirko Novosel, prema čaršijskim legendama, namerno je izgubio polufinale kako bi izbegao duel sa tada prejakom koledž reprezentacijom SAD („bolje je okončat takmičenje pobjedom“) i tako uskratio svet za prvi pravi duel dve buduće megazvezde Majkla Džordana i Dražena Petrovića.

© Foto : fiba.basketballStručni štab američke reprezentacije, Greg Popovič i Stiv Ker, posle poraza od Srbije u meču razigravanja od petog do osmog mesta
Zašto je suštinski važna pobeda protiv Amerike - Sputnik Srbija
Stručni štab američke reprezentacije, Greg Popovič i Stiv Ker, posle poraza od Srbije u meču razigravanja od petog do osmog mesta

Ovoga puta, izazov nadmetanja sa izabranicima Grega Popoviča bio je dovoljan da se momci trgnu iz letargije i zaigraju punom snagom. Dobro, Ameri su ušli u utakmicu kao da im se ne igra... Onda su naši digli ruke u drugoj četvrtini, pa bih se u pohvalama zaustavio na drugom poluvremenu. Utakmica je dobijena, a nadam se i motiv za pobedničko okončavanje učešća na turniru.

Mentalitet preokreta

Svima koji volimo košarku, od trenera i igrača do nas navijača, bilo bi dobro da što pre usvojimo taj mentalitetski preokret i zaboravimo na „unapred dobijene“ utakmice i „tragično obeshrabrujuće“ poraze.

Suprotno nekim mojim insinuacijama iz prvog teksta u ovom serijalu, košarka je u poslednjih 50 godina, od onih prvih „zlatnih momaka“ iz Ljubljane, postala istinski globalni fenomen. Marketing NBA lige sigurno je tome doprineo, ali i infiltracija u NBA sistem mnogo međunarodnih zvezda gde su upravo igrači sa ovih prostora odigrali pionirsku ulogu.

Zahvaljujući nadahnuću koje su oni pružali, danas odlične timove imaju i Australijanci, Francuzi, Kanađani, Poljaci, pa i Česi. Sačekajmo zato poslednje duele, pa onda, neočekivano rashlađene glave, da promislimo šta nas dalje čeka u igri koju obožavamo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala