Srpska kultura ušla u karantin: Pozorište u kući, muzej u dnevnoj sobi, a bioskop u spavaćoj...

© Narodno pozorišteVelika je čast posle 60 godina otrkiti publici jedno ovako maestralno, muzikom oslikano delo Bore Stankovića, kaže srpska Koštana.
Velika je čast posle 60 godina otrkiti publici jedno ovako maestralno, muzikom oslikano delo Bore Stankovića, kaže srpska Koštana. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U doba koronavirusa, građani Srbije će moći u svom karantinu da se osećaju kao u pozorištu, muzeju ili bioskopu.  Veliki broj ustanova kulture u Srbiji odlučio je da, u skladu s borbom protiv širenja epidemije virusa korone, ponudi svoje sadržaje na internetu.

Akciji su se priključili Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice Srpske u Novom Sadu, Narodno pozorište, Atelje 212 i drugi.

Narodno pozorište u Beogradu je 18. marta na svom sajtu emitovalo predstavu „Bela kafa“ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića, a publika na Jutjub kanalu može da pogleda i predstave „Bizarno“ i „Livada puna tame“.

I Asanž u „pozorištu u kući“

Narodno pozorište je pozvalo publiku i da mu prenese svoje želje preko društvenih mreža.

Na Jutjub kanalu Narodnog pozorišta mogu se pogledati i dragoceni snimci nekoliko izdanja Filozofskog teatra, čiji su gosti bili Boris Buden, sestra Tereza Furkadas, Tarik Ali, Franko Bifo Berardi, kao i članica Vikiliksa i advokatica Renata Avila, u čiji se razgovor s dramaturgom Majom Pelević 2016. godine, putem video-linka, uključio i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

Reč je o programu posvećenom problemima savremenog društva, koji mogu biti posebno interesantni u uslovima globalne epidemiološke krize i ponuditi deo odgovora na pitanja o njenim uzrocima.

„Atelje 212“ je najavio da će tokom vanrednog stanja svakog utorka, četvrtka i subote od 20 časova, na svojoj fejsbuk stranici, emitovati snimljene predstave.

Program „Pozorište za sva vremena“ obuhvata predstave „Razvojni put Bore Šnajdera“ (1972) Aleksandra Popovića, u režiji Branka Pleše, koju je snimila Televizija Beograd, „Kralj Ibi“ Alfreda Žarija iz 1973. godine (četvrtak, 19. mart, u 20 časova) i „Ranjeni orao“ Mirjane Jakovljević (1977), koji se emituje u subotu.

Pinokio, Pepeljuga i srpske narodne bajke

Korisno je znati da na Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa možete pogledati više od 140 snimaka predstava i televizijskih drama. Emitovanje predstava na internetu najavili su i Pozorište lutaka „Pinokio“ i Teatar „Vuk“.

Pozorište lutaka „Pinokio” igraće predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu svake subote od 12 sati, a prenosiće ih uživo preko Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama. Reč je o predstavama „Tri praseta”, „Pepeljuga” i „Lepotica i zver”. Teatar „Vuk” će organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu.

Slične akcije pokrenula su proteklih dana i pozorišta za decu u Podgorici, Zagrebu, Ljubljani.

Meštrović na tabletu

Narodni muzej u Beogradu, koji je od 16. marta zatvoren za individualne posete, pozvao je publiku na virtuelnu šetnju kroz izložbu skulptura Ivana Meštrovića, koja je bila otvorena krajem prošle godine.

Na Jutjub kanalu Narodnog muzeja moguće je „prošetati” i kroz stalnu postavku kojom je otvoren u junu 2018. godine posle rekonstrukcije započete 15 godina ranije. Takođe, objavljen je prikaz 175 godina Narodnog muzeja.

I Galerija Matice srpske, čiji su izložbeni prostori zatvoreni za posetioce od 17. marta, najavila je selidbu u virtuelni prostor kroz akciju „GSM s vama kod kuće”. Na Jutjub kanalu sada je moguće videti kraće prikaze o odabranim slikama iz njene kolekcije (U fokusu), čiji su autori umetnici kao što su Petar Dobrović, Milan Konjović, Stevan Aleksić, Danica Jovanović, Bogdan Šuput, Đura Jakšić.

Dostupni filmovi iz „Velikog rata“

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na Jutjub i Vimeo kanalima te institucije. Na zvaničnoj Jutjub stranici Kinoteke mogu se besplatno videti odabrani inserti iz bogatog fonda ove institucije, iz filmova koji se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Filmovi koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni su na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovneske kinoteke.

Na Jutjub kanalu „Slušajte Kolarac“ mogu se poslušati najzanimljiviji koncerti i predavanja održani u Kolarčevoj zadužbini.

Brojne ustanove kulture u Srbiji prešle su na „onlajn“ režim rada, a i pojedini slobodni umetnici svoj rad predstavljaju na mreži.

Književnica za decu Jasminka Petrović pokrenula je na svom Jutjub kanalu program „Čitanjac, igranjac”, u okviru kojeg čita delove svojih knjiga i daje deci zadatke. Prva priča je „Kroz trnje do zvezda”, a zadatak je osmislila vizuelna umetnica Bojana Lukić.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pozvalo je, inače, ustanove kulture da učine maksimalno dostupnim digitalni sadržaj svojih programa i aktivnosti u vreme krize povodom epidemije koronavirusa, koja je i pre proglašenja vanrednog stanja dovela do otkazivanja i odlaganja većine događaja u oblasti kulture i umetnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala