Pomoć države privredi 5,1 milijardi evra, svakom punoletnom građaninu po 100 evra /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSiniša Mali i Marko Čadež predstavljaju ekonomske mere u vreme pandemije
Siniša Mali i Marko Čadež predstavljaju ekonomske mere u vreme pandemije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Paket pomoći privredi zbog posledica virusa korona vredan je 5,1 milijardi evra, a svaki punoletan građanin dobiće po 100 evra, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Paket pomoći privredi koji će ublažiti krizu nastalu zbog pandemije virusa korona predstavili su ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Dinari - Sputnik Srbija
Kako će Srbija da spasi privredu od udara virusa korona

„Sačekali smo da vidimo kakve su posledice krize na našu ekonomiju i koje mere su preduzele druge zemlje. Paket mera ima dva cilja, očuvanje nivoa zaposlenosti i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena, prevashodno preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru“, rekao je Mali koji se izvinio u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i rekao da on nije na predstavljanju jer se ne oseća dobro.

Mali je rekao da pomoć neće moći da dobiju preduzeća koja su tokom vanrednog stanja smanjila broj zaposlenih za 10 ili više odsto.

Ministar finansija je istakao da je vrednost paketa jednaka vrednosti polovine godišnjeg budžeta Srbije i dodao da je program pomoći podeljen u četiri dela.

Poreska politika

Predviđene su tri mere: odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose u periodu vanrednog stanja, najmanje tri meseca, zatim odlaganje plaćanja poreza na dobit za drugi kvartal, te oslobađanje od PDV-a na sve donacije, Ukupna vrednost ovog dela je 1,3 milijarde evra.

Sva privatna preduzeća ove obaveze moći će da plate na 24 rate, ali ne pre januara 2021.

„Ohrabrujemo preduzeća da ne otpuštaju zaposlene i da isplaćuju neto zarade“, rekao je Mali.

Pomoć zaposlenima

Preduzetnicima i svakom zaposlenom u malim, mikro i srednjim preduzećima država će uplatiti po tri minimalne zarade u naredna tri meseca.

„To obuhvata više od 900.000 ljudi koji su najteže pogođeni i to će iznositi 97,3 milijarde dinara“, rekao je Mali.

Vlada predlaže i podršku od 50 odsto minimalne zarade za sve one koji su dobili rešenje o prestanku rada tokom vanrednog stanja.

Podrška likvidnosti privrede

Za podršku likvidnosti privrede predviđene su 2,2 milijarde evra, a kroz Fond za razvoj još 200 miliona evra kroz subvencionisane i jeftine kredite za mala, mikro i srednja preduzeća.

„Idemo i sa garantnom šemom od dve milijarde evra, u pitanju su krediti iza kojih će stajati država, a banke neće imati veliki rizik. Moći će da ih uzmu preduzetnici za likvidnost i obrtna sredstva“, rekao je ministar finansija.

Direktna pomoć građanima

Svaki punoletan građanin dobiće protivvrednost od 100 evra, i za to je namenjeno 170 milijardi dinara

Pratićemo stanje i donositi nove mere

Ministar finansija najavio je da će država pratiti šta se događa u privredi i dodao da „ne isključuje mogućnost donošenja novih mera“.

„Novac za pomoć zaposlenima ići će na račun zaposlenih, a ne poslodavaca. Kako će građani dobijati direktnu novčanu pomoć države, razradićemo u narednih desetak dana“, dodao je Mali.

On je podsetio da je država već donela više ekonomskih mera, kao što je povećanje plata od 10 odsto zdravstvenim radnicima, jednokratna pomoć od 4.000 dinara penzionerima, koja će biti isplaćena zajedno sa celom penzijom 10. aprila, moratorijum na kredite, smanjenje referentne kamatne stope.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala