Odluka u pošti: Hoće li se desiti dva čuda na američkim izborima

© Sputnik / Dmitriй Paršin / Uđi u bazu fotografijaPredsednički izbori u Americi
Predsednički izbori u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izborni rezultati u Arizoni su udarac za Donalda Trampa i on sada mora da pobedi u svim drugim preostalim državama, što bi značilo da bi se čudo dogodilo dva puta.

Ovako kolumnistkinja magazina „Nedeljnik“ Ljiljana Smajlović komentariše poslednje rezultate američkih predsedničkih izbora. Donald Tramp je, po svemu sudeći izgubio Arizonu, jednu od „kolebljivih“ država, koja igra važnu ulogu u izbornim kalkulacijama obojice predsedničkih kandidata.

U Arizoni, nakon 82 odsto prebrojanih glasova, vodi demokratski kandidat, izazivač Džo Bajden sa 51,8 odsto. Arizona donosi jedanaest elektorskih glasova. Bajden je odneo pobedu u dva najvažnija okruga ove države, Pima i Marikopa, koji su najnaseljeniji i u kojima se nalaze dva najveća grada – Finiks i Tuson.

Čudo u Arizoni – odluka u Pensilvaniji

Što se prestanka brojanja glasova tiče, prema rečima Smajlovićeve, on je objašnjiv za države poput Pensilvanije.

„Pravilo je da ne smete da prebrojavate glasove koji su došli pre izbornog dana dok se ne zatvore birališta. Pensilvanija je u tome jedan od retkih izuzetaka i pošto je to strašno važna država, mislim da ćemo čekati konačno prebrojavanje glasova u Pensilvaniji da vidimo ko će biti predsednik. Može tako da se desi jer Pensilvanija nosi puno elektorskih glasova“, smatra Smajlovićeva.

Pensilvanija nosi dvadeset elektorskih glasova i nakon 74 odsto prebrojanih glasova, u njoj vodi Tramp sa 55,7 odsto razlike naspram Bajdena koji je osvojio 43 odsto glasova.

Ova razlika je, prema mišljenju Smajlovićeve, dostižna, pod uslovom da je pretpostavka da su demokrate većinom glasale putem pošte. Prema njenim rečima, razlika u glasovima u korist Trampa može da zavara i treba sačekati da glasovi pristigli poštom budu prebrojani.

„Trampa to očigledno brine jer je to ono čega se plaši. To je ta avet koju je izvadio pre nego što je otišao na spavanje – to je ono što je rekao na poslednjoj konferenciji za medije i zato traži da se prekine prebrojavanje. Ja ne vidim da je to neki jak pravni argument. Ljudi koji su glasali imaju pravo da njihovi glasovi budu prebrojani i pretpostavljam da će Tramp teško naći pravni osnov da tu stvar goni na Vrhovnom sudu“, kaže Smajlovićeva.

Ne želeći, kako kaže, da doprinosi teorijama zavere, naša sagovornica napominje da je činjenica da je Pensilvanija jedna od država koje su poznate po izbornim nepravilnostima.

„A izborne nepravilnosti uvek su veće tamo gde jedna stranka čvrsto drži kontrolu. Govorim o većim gradovima, koji su u Pensilvaniji svi demokratski i gde Trampovi posmatrači nisu uspeli ni da uđu jer su proglašeni za opasnost po integritet biračkih mesta“, kaže Smajlovićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala