Specijalna operacija u Ukrajini

Direktoru „Ukrenergo“ preti otkaz zbog loše zaštite energetskih objekata od ruskih napada

Direktor kompanije „Ukrenergo“ Vladimir Kudricki mogao bi uskoro da bude otpušten zbog loše zaštite energetskih objekata, piše list „Ekonomska pravda“, pozivajući se na izvore u Vladi zemlje.
Sputnik
„Pitanje energetike je danas bilo jedna od tema koje su razmatrane tokom sednice. Bilo je reči o otklanjanju posledica napada i izgradnji odbrambenih konstrukcija. Kudrickom zameraju neodgovarajuće sprovođenje prethodnih odluka Vlade i lošu zaštitu objekata ‘Ukrenergo’“, navodi se u članku.
Precizirano je da je otpuštanje direktora energetske kompanije moguće većinom glasova Nadzornog odbora, koji broji šest članova.
Ruske snage od oktobra 2022. godine izvode napade na energetske objekte, kao i objekte odbrambene industrije, vojne uprave i komunikacija Ukrajine. „Ukrenergo“ je ranije priznala da su oštećena izuzetno velika, kao i da elektrane i trafostanice rade na granici mogućnosti.
Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo o intenzivnom napadu na vitalnu energetsku infrastrukturu koja obezbeđuje rad vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Premijer zemlje Denis Šmigalj izjavio je da su oštećeni objekti u nekoliko regiona, a energoholding „DTEK“ je objavio o uvođenju vanrednog isključenja struje na celoj teritoriji Ukrajine.
Pogledajte i:
Komentar