EKONOMIJA

MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske

Mađarski MOL pokrenuo je arbitražu protiv Hrvatske zbog mera nametnutih gasnom tržištu 2022. i 2023. godine, koje se odnose na obavezu Ine da Hrvatskoj elektroprivredi prodaje domaći gas po nižim cenama od tržišnih.
Sputnik
„MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske radi nadoknade štete“, navodi se u kratkom saopštenju MOL-a.
Nova arbitraža pokrenuta je pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu. Vrednost arbitraže još nije objavljena, ali hrvatski mediji prenose da se radi o desetinama miliona evra.
Arbitraža je pokrenuta zbog odluke Vlade iz septembra 2022. godine, po kojoj je Ina sav gas proizveden u Hrvatskoj morala da prodaje HEP-u po regulisanoj ceni.
Vlada je to regulisala izmenom Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donetoj sredinom septembra 2022. godine, koja je važila do kraja istog meseca 2023. godine, a posle je produžena, navodi Srna.
Tada je ujedno regulisana i cena po kojoj Ina domaći gas prodaje HEP-u i ona je prvo iznosila 41 evro za megavatčas, a posle 47 evra po megavatčasu.
Kako poručuju izvori bliski MOL-u, iz ove kompanije su u poslednjih godinu i po više puta kontaktirali sa nadležnima u Vladi Hrvatske i pokazali spremnost za pronalaženje sporazumnog rešenja za obe strane, koje ranije nije postojalo.
Mađarski MOL u Ini ima 49,1 odsto deonica, Hrvatska 44,8 odsto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 odsto, prenosi RTRS.
Pogledajte i:
Komentar