Specijalna operacija u Ukrajini

Neverovatno objašnjenje zašto u Švajcarskoj niko lično nije potpisao deklaraciju o Ukrajini

Ne postoji materijalna verzija završnog saopštenja sa konferencije o Ukrajini održanoj u Švajcarskoj, to je „živi spisak“ koju mogu da potpišu u bilo kom trenutku čak i države koje nisu učestvovale na konferenciji, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Pjer Alen Elčinger.
Sputnik

„Saopštenje nije bilo bukvalno potpisano, stoga ne postoji materijalna kopija. Na sajtu švajcarskog MIP-a je objavljeno zajedničko saopštenje sa spiskom zemalja koje ga podržavaju. To je 'živi spisak', budući da države i međunarodne organizacije mogu da nastavljaju da se pridružuju saopštenju, a čak i oni koji nisu učestvovali na konferenciji. Države takođe mogu biti i isključene sa spiska“, objasnio je on.

U Švajcarskoj je u nedelju na završetku takozvanog mirovnog samita o Ukrajini usvojena deklaracija. Međutim, 13 zemalja, uključujući i članice BRIKS nisu potpisale taj dokument.
S tim u vezi, pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je da švajcarska konferencija o Ukrajini nije dala nikakav značajan doprinos rešavanju sukoba, kao i da je Zapadu postalo jasno da se ukrajinska kriza ne može rešiti bez učešća Ruske Federacije.
RUSIJA
Putinov mirovni predlog zasenio švajcarski samit
Pogledajte i:
Komentar