Specijalna operacija u Ukrajini

Orban: Aktuelni događaji biće epizoda trećeg svetskog rata ako se ne zaustavi psihoza u Briselu

Aktuelni procesi u godinama koje dolaze mogli bi se nazvati uvodom u treći svetski rat ili čak njegovom epizodom, ako se ne zaustavi vojna psihoza Brisela, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Sputnik
„Možda će se sadašnji procesi za 10 godina zvati uvodom u treći svetski rat. Ne može se isključiti mogućnost da, ako stvari krenu loše i ne možemo da kontrolišemo ratnu psihozu koja se razvila u Briselu, onda će istorija ovih godina takođe biti i epizoda prvih godina velikog svetskog rata“, rekao je Orban u intervjuu za Jutjub kanal „Patriota“.
On je dodao da, iako evropski političari smatraju nuklearno oružje sredstvom obuzdavanja, mogu se ostvariti najgori scenariji o kojima nisu razmišljali na početku sukoba.
„Po mom mišljenju, evropski političari o nuklearnoj bombi razmišljaju kao o taktičkom instrumentu obuzdavanja, a ne kao o nečemu što bi zapravo trebalo da se iskoristi, ali ono o čemu ne razmišljaju na početku rata, ipak se može desiti na kraju, da se realizuju najgori scenariji“, istakao je mađarski premijer.
Orban je ranije rekao da izjave zapadnih političara i medija ukazuju na to da se Evropa sprema za rat sa Rusijom. Prema njegovim rečima, radne grupe NATO-a u Briselu pokušavaju da utvrde kako Alijansa može da učestvuje u sukobu u Ukrajini. Istovremeno, Budimpešta razmišlja o tome kako Mađarska, kao članica NATO-a, da ne učestvuje u akcijama Alijanse van svoje teritorije, naglasio je on.
Ranije je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio za „Gardijan“ da su Sjedinjene Američke Države zapretile Moskvi „uništenjem“ ruskog kontingenta u zoni specijalne vojne operacije ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na ovo je odgovorio rekavši da Poljska mora da shvati da napad Amerikanaca na ruske ciljeve znači početak svetskog rata.
Pogledajte i:
Komentar