RUSIJA

Zaharova: Rusija je spremna za dijalog kako bi kosmos očuvali bez oružja, ali drugi nisu

Rusija je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim državama kako bi se kosmos očuvao bez oružja bilo koje vrste, navodi se u komentaru portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove u vezi sa američkim izjavama na tu temu.
Sputnik
„Ruska Federacija je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim državama u cilju očuvanja svemira bez oružja bilo koje vrste kao jednog od uslova za osiguranje međunarodnog mira i bezbednosti. Nažalost, nisu sve zemlje spremne na odgovoran razgovor o ovom pitanju“, rekla je ona.
Obratila je pažnju na izjavu pomoćnika šefa Pentagona za politička pitanja u kosmosu Džona Palma o tome da rusko-kineski nacrt sporazuma o sprečavanju raspoređivanja oružja u kosmos i upotrebe sile ili pretnje silom protiv kosmičkih objekata „nije ništa drugo nego 'politički trik’, a njena primena se, navodno, ne može proveriti“.
Zaharova navodi da su SAD veliki protivnik ruske inicijative za sprečavanje trke u naoružanju kosmosa.
Istakla je da su komentari američkih predstavnika o ruskoj inicijativi, kao i njihovo delovanje u vezi sa aktivnostima na temu kosmosa u Savetu bezbednosti UN, deo politike Vašingtona da ruši multilateralne napore za održavanje međunarodnog mira i jačanje globalne bezbednosti kroz unapređenje postojećih i razvoj novih pravnih i obavezujućih instrumenata za kontrolu naoružanja.
Zaključila je da SAD predlažu neke svoje norme odgovornog ponašanja u okviru svoje koncepcije svetskog poretka, koje su zasnovane na pravilima koja nemaju osnova ni u tehničkom ni u međunarodno-pravnom smislu.
Pogledajte i:
SVET
SAD: Očekujemo da Rusija podrži rezoluciju o neraspoređivanju nuklearnog oružja u kosmosu
Komentar