KULTURA

„Politikin Zabavnik“ proslavio 85 godina

„Politikin Zabavnik“ proslavio je 85 godina postojanja otvaranjem izložbe u Narodnoj biblioteci Srbije i uručenjem nagrade Urošu Dimitrijeviću za roman „Daske“.
Sputnik
Upravnik Narodne biblioteke Vladimir Pištalo istakao je da je lepo što se Dan te institucije i rođendan „Politikinog Zabavnika“ poklapaju i otkrio da je najviše voleo da čita čuvenu rubriku „Verovali ili ne“ o neverovatnim događajima koji su ga uvek oduševljavali.
Glavni i odgovorni urednik „Politikinog Zabavnika“ Zefirino Grasi konstatovao je da je list doživeo ozbiljne godine, a pisac za decu Ljubivoje Ršumović da se on i njegova porodica druže sa „Zabavnikom“ već dosta dugo, da imaju i retke brojeve, nakon čega je pročitao pesmu posvećenu ovom listu.
Politikin Zabavnik proslavio 85 godina postojanja
Roman „Daske“ proglašen je, jednoglasnom odlukom žirija, najboljim književnim delom za mlade na srpskom jeziku, objavljeno u prethodnoj godini, čime je Uroš Dimitrijević postao 45. dobitnik književne nagrade „Politikinog Zabavnika“.
Žiri je u obrazloženju nagrade naveo da je to priča o „običnom književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima“:
„Na prvi pogled nepretenciozno pripovedanje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima“.
KULTURA
Novak, Jokić i Hari Poter u jubilarnom broju Malog Zabavnika
Komentar