REGION

Dodik najavio sastanke u februaru sa Putinom, Lukašenkom i Erdoganom /video, foto/

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u drugoj polovini februara imati sastanke sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom, Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a da će početkom marta Srpsku posetiti mađarski premijer Viktor Orban.
Sputnik
Dodik je rekao da će mađarskom premijeru tada biti uručen Orden Republike Srpske na ogrlici, koji mu je dodeljen povodom Dana Republike - 9. januara.
On je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, izjavio novinarima u Banjaluci da 17. februara ide na put i da će imati sastanke sa predsednicima Rusije, Belorusije, a kasnije tog meseca i sa predsednikom Turske.

„Potvrdili smo da je Srpska na evropskom putu“

Danas smo još jednom konstatovali da Republika Srpska ostaje na evropskom putu, kao i da je neophodno da se u potpunosti poštuje mehanizam koordinacije, rekao je Dodik.
„Želimo da se vide tu dve stvari, da se pre svega vidi Republika Srpska sa svojim ovlašćenjima i s druge strane da se poštuje mehanizam koordinacije u okviru BiH i naravno ustavni položaj koji BiH ima“, poručio je Dodik.
Dodik je naveo da je sa Sijartom razgovarao o bilateralnim odnosima i da Mađarska i Republika Srpska nemaju ni jedan otvoren problem.
„Poštujemo pristup Budimpešte koji ima prema regionu, i zahvalan sam za jasne stavove u tom pogledu. Mađarska je prirodan partner za razvoj odnosa EU sa Balkanom i pozdravljamo činjenicu da će Mađarska uskoro preuzeti predsedavanje Evropskom unijom“, rekao je Dodik.
Naveo je da posebno žele da unaprede saradnju u oblasti energetike.
Sastanku u Palati Republike Srpske su prisustvovali i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovi i ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir, preneo je RTRS.
Pogledajte i:
Komentar