KULTURA

Retrospektiva filmova Živojina Pavlovića u Jugoslovenskoj kinoteci

Velikom retrospektivom 16 dugometražnih i kratkih filmova Živojina Žike Pavlovića (1933-1998) Jugoslovenska kinoteka obeležiće 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti jednog od najistaknutijih autora crnog talasa i višestrukog dobitnika „Zlatnih arena“ na festivalu u Puli.
Sputnik
Hronološki koncipiran program obuhvatiće u sali „Makavejev“ od 14. do 16. novembra deset filmova, a zatim još šest u Muzeju kinoteke od 17. do 19. novembra.
To će biti retka prilika da se na velikom ekranu vide prvi Pavlovićevi radovi, iz vremena Kino kluba Beograd, kao što je „Triptih o materiji i smrti“ (1960) i njegovi filmovi iz omnibusa „Kapi, vode ratnici“ (1962) (segment „Žive vode“) i omnibusa „Grad“ (1963) (segment „Obruč“).
Slede poznati filmovi - „Kad budem mrtav i beo“ (1967), „Zaseda“ (1969), „Crveno klasje“ (1971), „Zadah tela“ (1983) i drugi, a retrospektivu zaključuje „Dezerter“ (1992).
U okviru obeležavanja jubileja za 27. novembar je najavljeno predstavljanje monografije o istaknutom srpskom i jugoslovenskom reditelju i scenaristi, Živojinu Pavloviću, koju su zajedno objavile Jugoslovenska kinoteka i Slovenska kinoteka, budući da je Pavlović značajan deo karijere ostvario u Sloveniji.
Knjiga ima dva izdanja - slovenačko i srpsko. Oba sadrže eseje čiji su autori Zdenko Vrdlovec, Andrej Šprah i Nace Zavrl, kao i Goran Gocić, Ivana Kronja i Greg de Kjur, a u srpsko izdanje uključen je i tekst Saše Radojevića.
Pored toga, Jugoslovenska kinoteka je za svoje učešće u ovogodišnjem evropskom projektu „Sezona filmskih klasika“ odabrala upravo Pavlovićevu „Zasedu“, koja će biti digitalno restaurisana i premijerno prikazana 28. decembra, što je datum prve filmske projekcije na svetu – u Parizu 1895. godine.
KULTURA
I danas svetli njegovo veliko crnilo: Predstavljena knjiga o velikom sineasti Živojinu Pavloviću
KULTURA
„Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke za tri velika imena srpskog filma
Komentar