SVET

Herš: Izrael namerava da u Gazi priredi nešto poput Hirošime, samo bez nuklearnog oružja

Izraelske snage nameravaju da u Pojasu Gaze prirede nešto poput Hirošime, samo bez nuklearnog oružja, objavio je američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, na portalu Sabstak pozivajući se na izvore.
Sputnik
"Grad Gaza se pretvara u Hirošimu bez primene nuklearnog oružja", navodi Herš reči svog izvora upoznatog sa planovima izraelske vojske.
On je rekao i da će Izrael krenuti u kopnenu operaciju u Pojasu Gaze da bi u gradu likvidirali sve preostale članove Hamasa.

"Plan izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je da izraelska vojska likvidira sve članove Hamasa koje može da nađe", dodao je on.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
RUSIJA
Nebenzja: Rusija poziva na hitan prekid nasilja prema civilima
Komentar