RUSIJA

Rusija: Neutralne zemlje i međunarodne organizacije ne podržavaju mirovni plan Zelenskog

Kijev ne uspeva da uključi neutralne zemlje i međunarodne organizacije u realizaciju svoje „mirovne formule“, rekao je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
Sputnik
„Što se tiče sastanaka povodom takozvane 'mirovne formule' (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, koliko znamo Kijev i dalje bezuspešno pokušava da uključi neutralne zemlje i međunarodne organizacije u realizaciju tačaka svog plana“, rekao je Nebenzja.
On je istakao da nema znakova da su uspeli da uvuku Ujedinjene nacije u diskusije, pogotovo što je generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš više puta govorio da se po pitanju Ukrajine vodi principom nepristrasnosti.
Nebenzja je naglasio da sve što Ukrajinci govore o međunarodnoj podršci takozvanog „plana Zelenskog“ treba proveravati i voditi se činjenicama, između ostalog i „nedavnom izjavom G20 o ukrajinskoj krizi“.
Krajem juna u Kopenhagenu su održani pregovori o Ukrajini u kojima su učestvovale zemlje G7, neke članice BRIKS i Ukrajina. Tom prilikom je razgovarano o načinima realizacije takozvane „mirovne formule“ Zelenskog. U Moskvi smatraju da je taj plan nema dodira sa stvarnošću. Nakon toga je sastanak u tom formatu održala i Saudijska Arabija u Džedi.
U deklaraciji koja je usvojena nakon nedavno održanog samita G20 u kontekstu događaja u Ukrajini navodi se da sve strane moraju da se uzdrže od vojne pretnje i primene sile u cilju osvajanja teritorija. Britanski list „Fajnenšel tajms“ je konstatovao da je deklaracija udar za zapadne zemlje jer ne postoji globalni konsenzus o podršci Ukrajini.
U emisiji „Moj pogled na Rusiju“ saznajte više o čemu se razgovaralo na tajnom Putinovom sastanku koji je uplašio Zapad:
RUSIJA
„U pitanju je sudbina miliona ljudi“: Lavrov objasnio zašto je opasna „formula Zelenskog“
RUSIJA
EKSKLUZIVNO Zaharova za Sputnjik: Čudovište koje je stvorio Zapad već pokazuje zube – dobićete svoje
Komentar