RUSIJA

Nemački mediji: Izvori potvrđuju ukrajinske tragove u eksplozijama na „Severnom toku“

Izvori koji su upoznati sa istragom eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ potvrđuju ranije navode medija da tragovi vode u Ukrajinu i navode da nema činjenica koje bi potvrđivale krivicu Rusije, saopštili su nemački mediji „ZDF“ i „Špigl“.
Sputnik

„Pojavljuje se sve više dokaza da bi iza napada na gasovod 'Severni tok' mogli da stoje kriminalci povezani sa Ukrajinom. Federalno tužilaštvo zvanično nastavlja istragu. Međutim, prema informacijama 'ZDF Frontal' i 'Špigl', osobe koje su upoznate sa tokom istrage smatraju da su tragovi koji vode u Ukrajinu posebno ubedljivi. Nema pouzdanih dokaza da su osumnjičeni iz Rusije“, piše „ZDF“.

Ističe se da istraga i dalje povezuje eksplozije na gasovodima sa jahtom „Andromeda“.
„Saopšteno je da se grupa nalazila u Ukrajini i pre i posle eksplozija u Baltičkom moru. Na to su ukazivali tehnički podaci koje su operativci uspeli da analiziraju. 'ZDF' i 'Špigl' su to saznali od obaveštajnih službi“, ističe „ZDF“.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
RUSIJA
Mediji: Ukrajina digla u vazduh „Severni tok“
Komentar