KULTURA

Ceca Bojković i Josip Broz obogatili srpsku Vikipediju

Deo internet enciklopedije koji se odnosi na našu zemlju - Vikimedija Srbije - obogaćen je vrednom građom o diplomatskim odnosima Jugoslavije i Indonezije, poseti Josipa Broza Indoneziji i kolekcijom fotografija naših znamenitih ličnosti.
Sputnik
U okviru saradnje Vikimedije Srbija sa Udruženjem za umetnost, kulturu i međunarodnu saradnju „Adligat“, kroz projekat „Vikipedijanac stažista“, postavljeno je skoro 1.400 datoteka na Vikimediju, napisano 12 novih članaka, a 38 je ilustrovano.
Na Vikimedijinu ostavu je postavljen do sada najveći broj datoteka u odnosu na prethodna stažiranja zahvaljujući stažistkinji Jeleni Latov Papić.
Ovim datotekama se pruža uvid u diplomatske posete i važne trenutke u istoriji Jugoslavije, kao i u fotografije naših znamenitih ličnosti kao što su Svetlana Bojković, David Albahari, Ester Bajer, Ante Ilić, Ivan Bekjarev, kralj Milan Obrenović, Miloš Crnjanski, Pavle Vuisić, Laza Kostić.
Svetlana Bojković
Posebno se izdvaja kolekcija fotografija iz Egipta, fotografije muzeja, grobnica, piramida i njihovih unutrašnjosti, te svakodnevnog života modernog Egipta.
„Ovo je već treći put da se stažiranja organizuju u Adligatu. Planiramo oslobađanje desetine hiljada dokumenata i fotografija“, kaže Viktor Lazić, počasni predsednik tog udruženja.
Kolekcija fotografija iz Egipta na Vikipediji
„Vikipedijanac stažista“ deo je globalnog programa saradnje sa institucijama kulture GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums), koji se sprovodi u čitavom svetu skoro 10 godina.
Ideja ovog programa je u dvosmernoj saradnji sa ustanovama kulture, kojima se dodeljuje iskusan urednik Vikipedije na određeni vremenski period, kako bi radio na uvećanju sadržaja Vikipedije iz oblasti kulturno-istorijskog nasleđa.
KULTURA
Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića u „Adligatu“
Komentar