SPORT

Nemci prvi digli glas protiv nove „zlatne groznice“: FIFA i UEFA da reaguju

Nemački stručnjak Jirgen Klop koji vodi Liverpul i njegov kolega iz Bajern Minhena Tomas Tuhel, digli su glas protiv egzodusa fudbalskih zvezda iz Evrope u prebogatu Saudijsku Arabiju. Njih dvojica smatraju da bi Evropska i Međunarodna kuća fudbala - UEFA i FIFA morali da pronađu način da stanu na put „zlatnoj groznici“.
Sputnik
Nakon što je Kristijano Ronaldo pre nepunih šest meseci povukao nogu i napustio Mančester junajted, dogovorivši transfer u Al Nasr, po završetku sezone usledio je talas prelazak iz Liga petice u Saudijsku Arabiju.
Razlog? Zna se – gomila novca, preplaćivanje i „napumpane“ plate koje su nešto što zvezde evropskog i svetskog fudbalala ne mogu da odbiju. Jasno je da se iza takvih odluka ne krije bilo kakav izazov, već je novac isključiv motiv odlaska u Saudijsku Arabiju, kao što je svojevremeno bio slučaj s kineskom Superligom.
Ona se na kraju raspala, brojne zvezde su pobegle i vratile se na Stari kontinent, nakon što su prethodno za ogromne novce otišli put Kine.
Sada se nešto slično dešava sa Saudijskom Arabijom. Posle Ronalda, otišao je Karim Benzema, te Ngolo Kante, Rijad Marez, Sergej Milinković-Savić, Roberto Firmino, Sadio Mane. Gomila zvezda, i to je samo početak, nikako kraj.
SPORT
Novak pozvao kolege da mu se pridruže: „Rastemo i borićemo se“
Pred prijateljski dvoboj Liverpula i Bajerna u Singapuru (sreda 15.30), dvojica stručnjaka pitani su o tome šta misle o odlivu zvezda u Saudijsku Arabiju. Klop je ostao bez trojice fudbalera, koji su prešli na Bliski istok i jasno je da je to izuzetno oslabilo "redse".
„Uticaj Saudijske Arabije je ogroman. Najgora stvar od svega je što prelazni rok u Saudijskoj Arabiji traže tri nedelje duže nego u Evropi. FIFA i UEFA bi morali da pronađu neko rešenje za to“, poručio je Klop i progovorio i transferima Džordana Hendersona, Fabinja i Roberta Firmina u Saudijsku Arabiju.
„To sigurno već ima ogroman uticaj na nas, ali moramo da naučimo da upravljamo time“, istakao je harizmatični Nemac.
S druge strane, trener Bajerna Tomas Tuhel, koji je sa Čelsijem osvojio Ligu šapiona 2021. godine, povukao je paralelu između dešavanja u Saudijskoj Arabiji i Kini, svojevremeno.
„Prilično je slično svemu onome što se pre nekoliko godina dešvalo u Kini i njihovoj Superligi. Ovo trenutno što se dešava je slična 'zlatna groznica', jer vidimo još jedno prvenstvo koje za kratko vreme pokušava da postane jače i popularnije“, konstatovao je Tuhel.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
SPORT
Deset godina je prošlo kao tren – neki su „nestali“, a neki ispisali istoriju
SPORT
Kapiten Tadić pokupio „otpadak“ i upisao prvenac /video/
Komentar