SPORT

Vimbldon oduzeo Estonki pravo da ima kraj kakav zaslužuje: „Boli me“

Nestvarna dešavanja na Vimbldonu i tužna priča teniserke iz Estonije Anet Kontavejt, koja u utorak možda igra poslednji meč u profesionalnoj karijeri. Obelodanila je nedavno da se povlači posle turnira u Londonu zbog povrede leđa, a onda je stigao raspored organizatora koji su je premestili na teren šest, koji jedva ima nekoliko mesta za stajanje!?
Sputnik
U najmanju ruku nedopustiva odluka najvećeg turnira na svetu u belom sportu da potencijalni poslednji meč nekada druge teniserke planete premeste na teren broj 6, gde ne postoje mesta za sedenje, već svega nekoliko redova za stajanje.
Tako se ne ophodite prema nekome ko je najavio oproštaj od aktivnog igranja tenisa. Estonka je u karijeri osvojila šest titula, a najbolji plasman ostvarila je u junu prošle godine kada je bila druga na VTA rang listi. Ipak, povreda leđa i ozbiljni bolovi u lumbalnom delu primorali su je da donese tešku odluku, i da u 27. godini života kaže zbogom tenisu.
Znaju to vrlo dobro organizatori Vimbldona, ali očigledno ne haju za to. Male su šanse da će promeniti odluku o dopustiti Aneti Kontavejt, da potencijalno poslednji meč koji je zakazan za oko 14 časova protiv Italijanke Lukrecije Stefanini, odigra na nekom bolje pozicioniranom terenu na kom će imati dostojan oproštaj.
Kontavejt je trenutno 81. igračica planete, dok je Italijanka tačno 30 mesta ispod nje, što Estonki dodeljuje ulogu blagog favorita i mogućnost da odloži, bar na kratko ono neminovno – odlazak u penziju.
SPORT
Jović presudio Lejkersima, Petrušev se ponovo predstavio Americi
Kontavejt je tu odluku saopštila prošlog meseca i to putem društvenih mreža, gde je opisala kroz kakav pakao prolazi.

„Tenis me je naučio dosta toga i zahvalna sam mu na tome. Bilo mi je važno da donesem zastavu Estonije na teniske terene i da mogu da igram pred svojim navijačima širom sveta. Spremna sam za izazove posle mog poslednjeg turnira koji će biti Vimbldon. Posle nekoliko poseta doktorima i konsultacija sa mojim medicinskim timom utvrđeno je da imam problem sa diskom u donjem delu leđa, što mi onemogućava da se i dalje takmičim. Zbog toga sam rešila da okončam karijeru kao profesionalni sportista posle Vimbldona“, napisala je Anet i nastavila:

„Pokušala sam da uradim sve što je u mojoj moći, pokušala sam da odmorim od napora, pokušala sam sa vežbama i terapijama, ali ništa nije pomoglo. Dugo sam razmišljala o toj odluci jer me leđa muče od prošle godine. Kada ustanem počne da me boli posle nekog vremena. Kada predugo sedim, takođe počinje da me boli. Teško da ću ostati pribrana kada se moj poslednji meč bude završio. Bića zaista teško“, opisala je do detalja Kontavejt putem društvenih mreža kako se oseća i kroz šta prolazi.
Prema najavama medija, njen oproštaj ispratiće kamere Neftlix-a, snimajući još jednu epizodu dokumentarca „Break point“, što dodatno pojačava utisak da Vimbldon pravi kardinalnu grešku time što je Anetu Kontavejt preselio na teren broj 6 bez stolica.
Bilo bi lepo da Estonka odloži penziju bar za taj jedan meč, kako bi se sama izborila za ono što će joj po svemu sudeći Vimbldon u prvom kolu uskratiti.
Kontavejt je takođe otkrila čime će se baviti po završetku profesionalne karijere.
„Studiram psihologiju već tri godine. Imam još nekoliko godina do kraja i time ću se preokupirati. Uradiću to intenzivnije u odnosu na vreme dok sam igrala tenis. Zaista se radujem što ću moći da budem kod kuće i da učim“, zaključila je nekada druga teniserka sveta Anet Kontavejt.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
SPORT
Ispao i drugi reket Srbije – Argentinac poslao Mišu kući s „krompirom“
Komentar