DRUŠTVO

Prstohvat soli u jutarnjoj kafi: Ubija oporost i otkriva nove ukuse

Jutarnja kafa za početak dana skoro da je obavezna, a ukusi su različiti. Neko u kafu dodaje mleko, neko šećer ili oba, a postoje i ljubitelji kafe koji u kafu dodaju so.
Sputnik
Kako bi se ublažio opor usus kafe, predlozi nekih ljudi su da se umesto šećera u jutarnju kafu doda prstohvat soli.
Iako je ideja pomalo neobična, postoje naučna istraživanja koja su se bavila efektima dodavanja soli u kafu. So je bogata natrijum -hloridom koji „ubija“ opor ukus kafe. A kada ti ukusi nestanu mogu da se osete i dođu do izražaja druge arome kafe.
U istraživanjima koja su objavljena još 1995. godine navedeno je da so potiskuje gorki ukus kafe. Tako je u Vijetnamu dodavanje soli u kafu sasvim uobičajeno. I pripadnici američke mornarice su tokom Drugog svetskog rata pili slanu kafu, preneo je RTS.
DRUŠTVO
U kafi ima nešto posebno što utiče na naše raspoloženje – postoji više teorija
DRUŠTVO
Jutarnja kafa pravi više štete nego koristi
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kafa može da produži život
Komentar