SVET

Džon Kirbi: Neprihvatljivi pozivi na primirje u Ukrajini tokom posete kineskog predsednika Moskvi

Sjedinjene Američke Države smatraju neprihvatljivim moguće pozive na prekid vatre u Ukrajini tokom posete Si Đinpinga Moskvi, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za „Foks njuz“.
Sputnik
„Ako na kraju sastanka bude bilo kakvih poziva na prekid vatre, to neće biti prihvatljivo. Zato što će to samo ratifikovati ono što je Rusija osvojila do danas i dati gospodinu Putinu vremena da pripremi nove ljude i isplanira novu ofanzivu onda kada njemu bude odgovaralo“, rekao je zvaničnik.
On je dodao da se Sjedinjene Američke Države takođe očekuju da Si Đinping razgovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Pres služba Kremlja je u petak saopštila da će lideri Rusije i Kine razgovarati 20. marta na neformalnoj večeri u Moskvi, a pregovori će se održati 21. marta. Očekuje se da će šefovi država razgovarati o daljem razvoju partnerstva i saradnje Rusije i Kine. Nakon sastanka, oni će dati izjavu za medije.
Ministarstvo inostranih poslova Kine je krajem februara objavilo dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.
RUSIJA
Kritika kineskog predloga: Bela kuća protiv momentalnog prekida vatre u Ukrajini
Komentar