SVET

Žena telohranitelj: Živi štit za šefove država

Zbog specifične profesije, sa strogim fizičkim zahtevima, među telohraniteljima ima vrlo malo žena. Ipak, major Dang Hong Nung, oficir je Odeljenja za obezbeđivanje najvažnijih događaja i inostranih gostiju Uprave za zaštitu Ministarstva za javnu bezbednost Vijetnama. Zovu je „Ruža zaštite“.
Sputnik
„Moj otac je takođe radio u službi obezbeđenja i ja sam odrasla na njegovim pričama o službenim putovanjima, tokom kojih je štitio rukovodioce partije i države, kao i šefove drugih država tokom njihovih poseta našoj zemlji. Od detinjstva me je oduševljavala očeva služba, trudila sam se da ga sledim u svemu, a pošto sam po prirodi uporna, sanjala sam o tome da, kao i on, postanem telohranitelj“, priča Dang Hong Nung u intervjuu za Sputnjik.
Telohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung
Ona kaže da je stalno u procesu samousavršavanja, moralnog unapređivanja, da stalno uči i prikuplja iskustvo i profesionalne veštine radi stoprocentnog ispunjavanja svih zahteva i zadataka koje pred nju donosi posao kojim se bavi.

Put za pamćenje

Dong Hong Nung posebno pamti posetu japanskog cara i carice Vijetnamu 2017. godine, kada ih je pratila u Hanoju i Hjueu.
„To su bili najstariji državnici koje sam štitila. Carica Japana zbog starosti ima ograničene fizičke mogućnosti, zbog toga sam morala da imam u vidu da njeno kretanje traje duže, kao i da se veoma taktično brinem o pouzdanoj zaštiti visoke gošće. Posle svakog događaja, vraćajući se u hotel, ona je izgovarala moje ime na japanski način, kod vrata me je uzimala za ruku i govorila mi: 'Mnogo vam hvala'. Jednom mi je rekla: 'Japan te blagoslovi, uskoro ćeš imati porodicu i roditi dete'. Uskoro posle tog službenog puta njene reči su se obistinile, udala sam se i rodila dete. I danas pamtim topli glas i nežne oči japanske carice“, navodi Dong Hong Nung.

Predsednik Putin – poseban državnik

Govoreći o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Vijetnamu 2017. godine, tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Danangu, sagovornica Sputnjika podseća na to da je ruski lider četiri puta bio u poseti njenoj zemlji.
„Imala sam čast da obezbeđujem pregovore i ceremoniju njegovog dočeka 2013. i 2017. godine. To je poseban političar. Predsednik ima ozbiljno lice, ali nadahnjujući glas i druželjubiv, privlačan osmeh. U okviru zvaničnih događaja i na marginama samita 2017. godine predsednika su stalno fotografisali strani i vijetnamski novinari. Zbog toga su vijetnamske snage bezbednosti morale da budu oko njega i da osiguraju bezbedno rastojanje, a da mu omoguće da sačuva svoj imidž, a da pritom novinari mogu neometano da rade“, objašnjava sagovornica Sputnjika.

Domovina i porodica

Major Dang Hong Nung kao saradnik snaga javne bezbednosti mora da štiti inostrane goste i da predstavlja svoju zemlju, ali istovremeno ima obaveze i prema svojoj porodici.
Telohraniteljka iz Vijetnama Dang Hong Nhung
„Imam prilično napet raspored posla i treninga. Ipak, moja porodica deli sa mnom sve teškoće i probleme, saoseća sa mnom i aktivno mi pomaže“, navodi Dang Hong Nung.
Prema njenim rečima, oficir obezbeđenja mora da bude ne samo vešt i zdrav, nego i da bude posvećen poslu i bezuslovno hrabar.
„Moramo biti spremni da se dostojno suočimo sa svim teškoćama i izazovima. Posao telohranitelja nije samo da osigura apsolutnu bezbednost osobe koju čuva, nego i da stvori dobar utisak o zemlji i njenim učtivim, gostoljubivim i druželjubivim žiteljima. Mora da zna kako da se bori protiv neprijatelja, da dobro vlada borilačkim veštinama. Mora da bude snažan, da dobro puca. Mora da ima tehniku, da čuva tajnu i da se dobro odnosi prema sunarodnicima“, zaključuje Dang Hong Nung.
Komentar