RUSIJA

Azerbejdžan podržao projekat izgradnje gasnog haba u Turskoj

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez izjavio je da su Azerbejdžan i niz drugih zemalja podržali projekat izgradnje gasnog čvorišta u zemlji, koji je ranije predložila Rusija.
Sputnik
„Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izrazio je podršku tom projektu“, rekao je Donmez za televiziju „24TV“.
Kako je dodao, Ankara se nada da će Azerbejdžan učestvovati u projektu gasnog haba.
„Zahvaljujući izgradnji čvorišta, postaćemo ne samo distributivni centar, nego i centar za prodaju gasa. Postoje zemlje koje nas podržavaju, kako po pitanju proizvodnje gasa, tako i njegove prodaje. Biće nam drago ako Azerbejdžan bude učestvovao u projektu kao zemlja izvoznik gasa", kazao je turski ministar.
Po rečima Donmeza, krajem nedelje će u Istanbul doputovati azerbejdžanska delegacija sa kojom će se razgovarati o projektu gasnog čvorišta, dok je planirano da se u februaru sledeće godine u Istanbulu održi konferencija na koju će biti pozvani potrošači i dobavljači gasa u Evropu.
Ranije su predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan naložili da se detaljno i brzo razradi pitanje izgradnje gasnog čvorišta u Turskoj. Putin je izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.
O tome ko razara najvažniji projekat Rusije i Evrope, gasovode "Severni tok", govorila je u svojoj autorskoj emisiji "Moj pogled na Rusiju" glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić:
SVET
Turski ministar: Gasni hab biće najverovatnije u Trakiji
Komentar