SVET

Stoltenberg: Kina povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će šefovi diplomatija članica Alijanse na sastanku u Bukureštu 29-30. novembra razgovarati o „izazovima“ sa kineske strane. Šrema njegovim rečima, Peking pokušava da kontroliše kritičnu infrastrukturu bloka i povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana.
Sputnik
„Ministri inostranih poslova NATO takođe će razgovarati o načinima povećanja stabilnosti, kao i izazovima sa kineske strane. Kina nije neprijatelj, ali nastavlja vojnu modernizaciju, povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana, u svemiru, sajber prostoru, teži da kontroliše kritičnu infrastrukturu u zemljama članicama NATO“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.
Prema njegovim rečima, članice Severnoatlantskog saveza moraju da „analiziraju svoju zavisnost od Kine, polazeći od pouka o zavisnosti od ruskog gasa“.
Stoltenberg je ranije već izjavio da Kina radi sve što je u njenoj moći da bi pojačala svoju kontrolu nad važnom infrastrukturom, lancima snabdevanja i ključnim industrijskim sektorima zapadnih zemalja. On je naglasio da autoritarnim državama ne treba davati mogućnost da iskoriste slabosti Zapada za sprovođenje podrivačkih aktivnosti.
SVET
„Odbrambeni“ NATO stvara nova žarišta da bi branio sebe
Komentar