Specijalna operacija u Ukrajini

Ruska vojska otkrila detalje napada ukrajinskih dronova na Sevastopolj

Fragmenti pomorskih bespilotnih aparata koje je kijevski režim koristio za teroristički napad na Sevastopolj, pod rukovodstvom predstavnika Velike Britanije, otkriveni su i podignuti na površinu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sputnik
„Nakon što je odbijen teroristički napad 29. oktobra ove godine na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su učestvovali u obezbeđivanju „žitnog koridora“, olupine morskih bespilotnih aparata koje je koristio kijevski režim pod upravom predstavnika Velike Britanije su otkriveni i podignuti na površinu“, navodi se u vojnom resoru.
Kako se navodi, bespilotni uređaji su bili opremljeni navigacionim modulima kanadske proizvodnje. Ispitivanja su obavili specijalisti Ministarstva odbrane RF i predstavnici drugih državnih resora.
„Na osnovu rezultata analize informacija pročitanih iz memorije navigacionog prijemnika, utvrđeno je da je lansiranje bespilotnih aparata izvršeno sa obale u blizini grada Odese“, istakli su u Ministarstvu odbrane RF.
Bespilotne letelice kretale su se duž bezbednosne zone „žitnog koridora“, nakon čega su promenile rutu u pravcu ruske brodske baze u Sevastopolju. Koordinate kretanja jednog od uređaja ukazuju na polaznu tačku u morskom području bezbednosne zone „žitnog koridora“ u Crnom moru. Jedan od dronova koji su napali Sevastopolj mogao je da bude lansiran sa civilnog broda koji je prevozio poljoprivredne proizvode iz luka Ukrajine, zaključili su u Ministarstvu odbrane.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Isti britanski stručnjaci su rukovodili pripremom napada na Sevastopolj i obučavali su vojnike ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije.
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: Kijev pod zaštitom koridora za izvoz žita izveo napad na Sevastopolj
Komentar