REGION

Hrvatsko ministarstvo oglasilo se povodom uklanjanja spomen-ploče u Morinju kod Kotora

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da najava uklanjanja spomen-ploče na mestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori ne sme da obeshrabri Hrvate u toj zemlji.
Sputnik
Hrvatsko ministarstvo je poručilo da pozdravlja inicijativu i postavljanje te spomen-ploče kao veliki korak u pravcu jačanja dobrosusedskih odnosa, gradnje mostova prijateljstva i suočavanja s prošlošću.
„Nedavni događaji politizovanja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore i Ministarstva odbrane Crne Gore 10. oktobra 2022, ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori“, navelo je Ministarstvo, dodajući da su dvojica do juče ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević izneli argumente za ispunjenje svih zakonskih uslova za postavljanje ploče, pravno i vrednosno, prenela je Hina.
U saopštenju se dodaje da je predsednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio da podnese ostavku na dužnost ministra i prestane da bude član tehničke Vlade Crne Gore, ističući da su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija.
Crnogorski parlament smenio je ministre odbrane i spoljnih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, inicijatore postavljanja spomen ploče u logoru Morinj, na sednici koja se završila rano jutros.
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da su to učinili bez konsultacija sa vladom i suprotno zakonu o spomen obeležjima.
Spomen-ploču su prošle sedmice otkrili crnogorski ministri spoljnih poslova i odbrane, a svečanosti su prisustvovali i potpredsednik hrvatske vlade Tomo Medved i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.
Crnogorski mediji preneli su da je Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču hrvatskim zarobljenicima u bivšem logoru u Morinju, jer je postavljena bez potrebne dokumentacije, preneo je Tanjug.
REGION
Odluka o uklanjanju sporne ploče iz Morinja očekivana – a ko će platiti troškove
REGION
Inspekcija naložila uklanjanje spomen-ploče „žrtvama velikosrpske agresije“ u Morinju kod Kotora
REGION
Osramoćeno ime Crne Gore: U Morinju negoduju zbog sporne spomen-ploče i poručuju – biće uklonjena
Komentar