RUSIJA

Zaharova: Amerika nije ni planirala uspostavljanje demokratije u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države nikada nisu ni planirale mir, procvat i demokratiju na teritoriji Ukrajine, izjavila je u autorskoj emisiji na radiju Sputnjik portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik
„SAD isporučuju oružje i razrušavaju zemlju koju su tako dugo čuvale. Jasno je da stav Vašingtona dovodi do uništenja Ukrajine. Za taktiku SAD na temu Ukrajine postoji jednostavan izraz: ‘Ako neće biti naše neće biti ničije’. Nikakav mir, prosperitet i demokratiju na teritoriji Ukrajine SAD nisu ni planirale“, rekla je Zaharova.
Ranije je Zaharova navela da su signali koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država u kontekstu dešavanja u Ukrajini protivrečni i kombinuju provokativnu militantnost i nagoveštaje mogućnosti rusko-američkog dijaloga.
Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da NATO treba da nanese „preventivne udare“ na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“. Prema rečima portparola Zelenskog Sergeja Nikiforova, ukrajinski predsednik nije mislio na upotrebu oružja za masovo uništenje, nego na uvođenje sankcija Rusiji.
Na poziv Zelenskog reagovao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je izjavio da ove izjave nisu ništa drugo nego poziv na svetski rat, a odgovornost treba da snose Sjedinjene Američke Države koje njime de fakto rukovode.
Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Zapad podstiče nuklearni rat.
RUSIJA
Zaharova: Pozivi Vašingtona na mirovne pregovore o Ukrajini ─ licemerje
Komentar