RUSIJA

Mediji: SAD se nadaju da će rezoluciju o nepriznavanju referenduma podržati makar 100 članica UN

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država se nadaju da rezoluciju koja ne priznaje rezultate referenduma u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o ujedinjenju s Rusijom neće podržati makar 100 od 193 države-članice Ujedinjenih nacija, prenosi list „Vašington post“ pozivajući se na visoke američke zvaničnike.
Sputnik
„U martu, kada su SAD prvi put predložile rezoluciju Ujedinjenim nacijama (koja osuđuje početak specijalne vojne operacije u Ukrajini), nju je podržala 141 zemlja. Ako broj glasova za novu rezoluciju bude manji, to će, verovatno, značiti gubitak diplomatskih pozicija“, navedeno je u tekstu „Vašington posta“.
Zapadne zemlje su pripremile rezoluciju koja treba da bude predstavljena Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a koja ne priznaje referendume o promeni statusa četiri oblasti.
Prema navodima izvora Sputnjika, SAD i njihovi partneri vrše pritisak na članice Ujedinjenih nacija da glasaju za usvajanje rezolucije, a prema navodima „Vašington posta“, glasanje će biti održano u sredu.
Predsednik SAD Džozef Bajden je u poslednjih nekoliko meseci razgovarao s liderima Latinske Amerike, Azije i Afrike koji zauzimaju neutralni stav i nagovarao ih da osude dejstva ruskog rukovodsta.
Kako piše „Vašington post“, Bajden je o tom pitanju razgovarao s premijerom Indije Narendrom Modijem. Bez obzira na to, međutim, pojedini sagovornici lista smatraju da je mala verovatnoća da će se Modi suprotstaviti Kremlju, s obzirom na bliske političke i vojne veze s Rusijom.
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov o mogućem sastanku Putina i Bajdena: Moskva nikada nije odbijala da komunicira
Komentar