Pratite Sputnjik i na letovanju
Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com
Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj.
Brokoli
Ova vrsta povrća brzo se greje i često se ubacuje u mikrotalasnu radi brže pripreme. Ipak, takav način pripreme bi trebalo izbegavati.
Kuvanje na pari je bolja opcija. Ukoliko ubacite brokoli u mikrotalasnu pećnicu izgubiće i do 97 odsto antioksidanata, dok se pri kuvanju na pari gubi samo 11 procenata.
Zamrznuto voće
Voće se zamrzava na posebne načine kako bi zadržale što više korisnih elemenata. Voće počinje da gubi hranljiva svojstva čim se ubere, a naročito prilikom dužeg stajanja u magacinima.
Paket sa zamrznutim voćem najbolje je pustiti da se odmrzne na sobnoj temperaturi, kako mikrotalasna ne bi dodatno pospešila gubitak nutritijenata.
Zamrznuto meso
Kada ubacite komad zamrznutog mesa u mikrotalasnu, pećnica okreće ukrug hranu, što dovodi do toga da se krajevi odmrznu, dok sredina ostaje zamrznuta. Tako se meso ne može ravnomerno odmrznuti, a ukoliko ne krenete po odmrzavanju mesa sa pečenjem, prženjem ili kuvanjem, rizikujete razmnožavanje bakterija.
Japanski istraživači došli su do zaključka da, ako se meso podgreva duže od šest minuta u mikrotalasnoj, gubi ogromnu količinu vitamina B12, preneo je portal „Magazin Novosti“.