SRBIJA

Batut: Dva slučaja groznice Zapadnog Nila

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je danas da su potvrđena dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proleće, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.
Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. U Republici Srbiji intenzivni nadzor nad Groznicom Zapadnog Nila među ljudima sprovodi se u sezoni transmisije virusa od juna do prve polovine novembra meseca, a pasivni nadzor nad tim oboljenjem u ostalom periodu godine. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj slučajeva se prijavljuje tokom avgusta meseca.
Do 13. jula u državama Evropske unije (EU) i susednim zemljama, registrovana su dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, odnosno jedan u Grčkoj i jedan u Italiji.
Infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana u julu 2012. godine u Srbiji, stoji na sajtu Batuta.
U periodu od 2012. do 2021. godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 1.050 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 101 smrtni išod koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.
SRBIJA
Upozorenje stručnjaka: Čuvajte se komaraca, virus zapadnog Nila postao domaća bolest
Komentar