RUSIJA

Norveška odbila da propusti robu za ruske rudare: Kosačov optužio Oslo za kršenje ljudskih prava

Potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da Norveška krši ljudska prava i međunarodne sporazume, jer odbija da propusti robu za ruske rudare koji rade na Svalbardu.
Sputnik
„Ministarstvo spoljnih poslova Norveške odbilo je zahtev preduzeća 'Arktikugolj' za dozvolu za prevoz robe u Barencburg. To su objasnili delovanjem antiruskih sankcija. Radi se o prehrambenim proizvodima za ruske rudare koji rade u tom mestu“, napisao je Kosačov na Telegramu.
On je istakao da svojim postupcima Norveška krši odredbe člana 3 Pariskog sporazuma (Svalbardski sporazum) iz 1920. godine koji određuje međunarodno-pravni status arhipelaga Svalbard. Dokument su sklopile Norveška, SAD, Danska, Francuska, Italija, Japan, Holandija, Velika Britanija i Švedska, a 1935. sporazumu se pridružio SSSR. Rusija učestvuje u njemu kao država naslednica Sovjetskog Saveza.
Kosačov je podsetio da su strane priznale potpuni i apsolutni suverenitet Norveške nad arhipelagom Svalbard, ali pod uslovima koji su određeni Pariskim sporazumom, a koji podrazumevaju da uvoz robe zemalja-potpisnica sporazuma neće biti predmet ograničenja.

„Norveške vlasti svojim odlučnim rešenjem pokušavaju da ostave bez hrane ruske rudare, što je samo po sebi nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanizma“, zaključio je političar.

Ranije je saopšteno da je Norveška odbila zahtev Rusije za prolaz robe za ruska naselja na Svalbardu preko jedinog prelaza na rusko-norveškoj granici Sturskug. Kako prenosi televizija „E24“, trenutno se na prelazu Sturskug nalazi oko 20 tona ruske robe namenjene ruskim naseljima na Svalbardu.
RUSIJA
Norveška odbila zahtev Rusije za tranzit robe na Svalbard
Komentar