RUSIJA

„Raša tudej“ i Sputnjik popularniji nego ikad u Americi

U skladu sa istraživanjem koje je sprovela kompanija „Majkrosoft“, u Sjedinjenim Američkim Državama je zabeležen rast pregleda na sajtovima „Raša tudej“ i „Sputnjik“ nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Sputnik
U izveštaju koji je kompanija predstavila na 40 stranica o navodnim ruskim dezinformacijama i sajber napadima, piše da je došlo do značajnog povećanja popularnosti ovih sajtova od januara 2022. godine i da je vrhunac dostignut 24. februara, kada je zabeležen rast pregleda od 82 odsto.
U dokumentu se navodi, da je bez obzira na sve mere koje se primenjuju kako bi se smanjio broj pregleda na sajtovima „Sputnjik“ i „Raša tudej“, pokazatelji veći nego što su bili do početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i mogu se uporediti sa posećenošću sajta „Vol strit džurnal“.
Početkom marta je Evropska unija zabranila emitovanje televizije „Raša tudej“ i rad agencije „Sputnjik“ na teritoriji EU.
Profesor političkih komunikacija na Teheranskom univerzitetu Fuad Izadi je blokadu RT na Zapadu nazvao instrumentom hibridnog rata protiv Rusije.
RUSIJA
Norveška odbila da uvede sankcije „Sputnjiku“ i „RT“
Komentar