REGION

Milanović: „Ukrajina kandidat za EU?! U redu. BiH kandidat istoga dana!“

„BiH je u bezbednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga da ne dobije taj status“, smatra hrvatski predsednik, Zoran Milanović.
Sputnik
„Postane li Ukrajina kandidat za EU, hrvatska Vlada mora kategorički da zahteva da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina“, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović u petak u Ohridu.
Lideri Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u četvrtak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i poručili mu da podržavaju status kandidata za Ukrajinu.
„Očekujem da Vlada i njeni predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički zatraže da ga dobije i BiH“, rekao je.
„Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istoga dana“, naglasio je Milanović.
Milanović učestvuje na Prespanskom forumu na Ohridu i u petak se sastao sa makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim, piše Jutarnji list.
Severna Makedonija status kandidata već dugo ima, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamerio Sofiji na tome.
„Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih vuku za nos“, rekao je.
„Na Bugarima je da vide kuda to vodi i da ti pregovori krenu“, zaključio je Milanović.
SVET
Evropska komisija podržala status kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji
Komentar