REGION

Dom naroda Parlamenta BIH usvojio Predlog izmena Izbornog zakona

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH i uputio ga Predstavničkom domu PSBIH.
Sputnik
Predlagači izmenjenog zakona su poslanici Kluba hrvatskom naroda u ovom domu.
Predlog je usvojen sa sedam glasova, protiv je bilo šest, a uzdržan jedan poslanik, preneli su sarajevski mediji.
Opšti izbori u BiH biće održani 2. oktobra.
Jedan od predlgača izmena Izbornog zakona Bariša Čolak ovimpovodom kaže da bošnjačka politika već najavljuje kako će ovaj zakon zaustaviti u Predstavničkom domu, a ako se to dogodi značiće da će se oni time pokazati kao glavni remetilački faktor u BiH.
"Usvajanjem izmena Izbornog zakona u Predstavničkom domu dalo bi šansu Bosni i Hercegovini da profunkcioniše. U suprotnom, čeka nas nastavak daljeg političkog mrcvarenja. Nadam se kako će kolege bošnjački zastupnici u Predstavničkom domu pokazati dozu odgovornosti i zrelosti te interese građana BiH staviti ispred sitnih partikularnih interesa grupe političkih smutljivaca. Bošnjački narod nemam nikakav interes nametati političke predstavnike Hrvatima. Naprotiv, interes Bošnjaka je imati skladne donose i s Hrvatima i sa Srbima i obratno", rekao je Čolak za sarajevski portal Dnevnik.
Izborni zakon BiH opterećen je nizom presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i danas doslovno ne postoje odredbe o tome kako nakon izbora popuniti Dom naroda FBiH.
Portal piše da bošnjačka politika planira u Dom naroda da ugura šest, kakok navode, halal-Hrvata (poput Željka Komšića u Predsedništvu BiH) i tako izbace hrvatske političke predstavnike iz Vlade FBiH a verovatno i Saveta ministara.
Zbog tog bošnjačka politika odbija svaku mogućnost izmena Izbornog zakona jer bi to značilo onemogućavanje daljnje političke majorizacije građana BiH hrvatske nacionalnosti.
Podkast
Kakvu igru igra Brisel sa BiH: Na šta su pristali lideri Srpske | Svet sa Sputnjikom
Komentar