DRUŠTVO

Psiholozi otkrivaju zašto volimo sladoled

Ljudi ne jedu samo kada su gladni, već i onda kada žele da potisnu određene emocije, tugu, nezadovoljstvo, stres ili bes, smatraju psiholozi.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ali o našem unutrašnjem stanju ne govori samo potreba za hranom, već i izbor onoga šta jedemo.
Psiholozi smatraju da sladoled deluje na nas kao tableta za smirenje. Za ovom poslasticom ljudi najčešće posežu kada su usamljeni i razočarani. Za to su delimično krivi filmovi u kojima žene nakon raskida emotivne veze tugu utapaju u sladoledu.
Međutim, mlečni proizvodi, zaista, imaju smirujuće dejstvo. U mnogim kriznim situacijama pomaže i čokolada, posebno kada osećamo teskobu. Ovaj slatkiš izaziva osećaj zadovoljstva jer podstiče oslobađanje hormona dopamina i serotonina, tvrde lekari. Ali ukoliko je konzumirate u umerenim količinama, i to tamnu čokoladu.
S druge strane, ljutnja povećava želju za hrskavim, slanim grickalicama, poput čipsa. Ukoliko ste nervozni, jedite svežu šargarepu. Ona kao i drugo sirovo povrće predstavlja zdravu zamenu za slane grickalice koje ljudi tamane kad su besni, piše portal Magazin Novosti.
Ako želite da izbegnete hranu, skrenite misli od problema nekom drugom aktivnošću. Najbolje bi bilo da odete u šetnju ili na trčanje – tako ćete se rešiti viška adrenalina, ali i izbeći unos nepotrebnih kalorija.
DRUŠTVO
Tri načina da prestanete da jedete na nervnoj bazi
RUSIJA
Ruski psiholog savetuje šta jesti kada smo pod stresom
Komentar