DRUŠTVO

Koje namirnice i pića uništavaju zube

Pojedine vrste hrane i pića mogu da utiču na zdravlje zuba. Nakupljanje bakterija (plaka) može da ošteti gleđ i prouzrokuje pojavu karijesa.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Stoga bi sledeće namirnice i pića trebalo izbegavati da bi se problem sprečio.

Gazirana pića

Ova pića sadrže velike količine šećera koji nije najbolji saveznik zdravlja. Pored toga, ovi napici sadrže i limunsku i fosfornu kiselinu koje mogu prilično da oštete zubnu gleđ.

Alkohol

Ispijanjem alkoholnih pića naša usta se suše, a pljuvačka se mnogo manje luči. Ovo je izuzetno loše po zube — pljuvačka čuva zube jer spira ostatke hrane. Bilo bi dobro da posle svakog gutljaja alkohola uzmete i malo vode.

Hleb i čips

U procesu žvakanja ove hrane, one se pretvaraju u smesu koja se lepi za površinu zuba, ali i u njihovom međuprostoru. Potrebno je da nakon jela ovih namirnica detaljno oprati zube i koncem ukloniti ostatke, kako ne bi došlo do pojave karijesa.

Sladoledi, bombone, kokteli

Različite vrste slatkiša i slatkasta pića nisu baš sjajan izbor — kada ih unesemo u organizam, oslobađa se kiselina koja nije dobar saveznik u očuvanju zubne gleđi.

Tvrda hrana

Kod konzumacije tvrde hrane, nije samo reč o karijesu već u činjenici da ona vrlo lako mehanički može oštetiti zube. U tu hranu spadaju: krekeri, karamela, dvopek, tvrdo voće (jabuke ili kruške), ušećereni slatkiši, tvrde bombone, preneo je portal „Magazin novosti“.
DRUŠTVO
Naučnici otkrili kako čaj od kamilice deluje na telo
DRUŠTVO
Istraživanja otkrila koje povrće snižava nivo holesterola u krvi
DRUŠTVO
Sok od krompira: Čuvar zdravlja i lepote tela
Komentar