RUSIJA

Lukašenko: Uspeli smo da zaustavimo finansijske probleme; Treba da delujemo kao jedinstveni front

Evroazijska ekonomska unija uspela je da u uslovima zapadnih sankcija zaustavi probleme na monetarnom i finansijskom tržištu, ali se pritisak Zapada pojačava, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. On je dodao da je neophodno da sve članice unije deluju kao jedinstveni front.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sastanak se održava u teškim geopolitičkim i ekonomskim uslovima. Međutim, uspeli smo da zaustavimo probleme na monetarno-finansijskom tržištu“, istakao je on tokom govora na sednici Saveta ove organizacije, koja se održava u onlajn formatu.

Lukašenko je objasnio da će zapadne sankcije protiv Moskve i Minska pogoditi sve članice unije i apelovao na zemlje koje u trenutnim uslovima ne pokazuju preduzimljivost da se „ujedine i deluju kao jedinstveni front“.
Beloruski lider je još dodao da se u uslovima zapadnih sankcija ne treba zatvarati u okvire unije.

Od posebnog su značaja razvoj međunarodne ekonomske saradnje sa trećim zemljama i integracionim udruženjima. U uslovima sankcija ne treba da se zatvorimo u okviru granica naše ekonomske unije. Osim takozvanog kolektivnog Zapada, u svetu je dosta država koje su spremne na razvijaju sa nama ravnopravne, uzajamno korisne odnose sa poštovanjem, ocenio je on.

Beloruski lider je ocenio i da je u vezi sa očekivanim porastom potražnje hrane u svetu, neophodna tesna koordinacija u okviru prehrambene bezbednosti i kako bi se sprečio nedostatak robe.
Prema njegovim rečima, unija takođe treba da usvoji hitne mere za reformatiranje logistike unutar organizacije.
Lukašenko je zaključio i da je neophodno brzo realizovati plan saradnje sa Kinom, kao i raditi na razvoju bilateralne saradnje sa Pekingom u oblasti digitalnih transportnih koridora.
RUSIJA
Putin: Uprkos preprekama Zapada, interesovanje za Evroazijsku ekonomsku uniju raste
Komentar