RUSIJA

Rusija: Razvijen „elektronski nos“ za otkrivanje infekcija; Uskoro i analog najskupljeg leka na svetu

Šef Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) Rusije Veronika Skvorcova objavila je da su stručnjaci te institucije razvili prenosivi gasni analizator – „elektronski nos“, uređaj koji omogućava da se u kratkom roku utvrdi prisustvo brojnih infekcija.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Centar za strateško planiranje razvio je prenosivi gasni analizator, koji radi na bazi tranzistora sa efektom polja, takozvani elektronski nos. Zahvaljujući novom pristupu, moguće je u rasponu od jedne sekunde do jednog minuta utvrditi društveno-važne infekcije“, istakla je Skvorcova u Savetu Federacije.

Kako je istakla, otkrivanje infekcija moguće je kako individualno, tako i na mestima masovnog okupljanja ljudi – na aerodromima, u avionima, kancelarijama, koncertnim dvoranama, obrazovnim organizacijama.
„Faktički, zahvaljujući skraćenom vremenu analize, ovakav uređaj može postati analogan metalnom okviru za biološku bezbednost“, objasnila je Skvorcova.

Uskoro spreman i analog najskupljeg leka na svetu za lečenje SMA

Ona je takođe objavila da je moguće da će FMBA ove godine završiti glavne radove na razvoju analoga najskupljeg preparata u svetu za lečenje spinalno-mišićne atrofije „Zolgensma“.
Kako je istakla, imaju sve što je potrebno za pripremu preparata. Istovremeno, sama proizvodnja je jeftinija, nego aktuelna cena leka.
RUSIJA
Kako je ruski naučnik pre Darvina otkrio teoriju evolucije
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici izumeli akustičnu tkaninu koja čuje otkucaje srca
Komentar