RUSIJA

Letonija obustavila železnički tranzit beloruskog vojnog tereta

Letonija je odlučila da obustavi železnički tranzit beloruskog vojnog tereta preko svoje teritorije do morskih luka na Baltiku koje joj pripadaju, jer je sporazum o tome bio usvojen pre stupanja Letonije u Evropsku uniju i NATO, saopšteno je iz letonskog Ministarstva za informisanje.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Letonija je od 10. maja suspendovala važenje sporazuma, kojim se dozvoljava direktan železnički prevoz vojnog tereta Belorusije u treće zemlje preko letonskih luka“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako je naglašeno u saopštenju, međuvladin sporazum o prevozu tereta za vojne namene iz Belorusije u treće zemlje železnicom preko letonskih luka, potpisan je u januaru 1994. godine, pre nego što je Letonija pristupila Evropskoj uniji i NATO-u.

Letonija je pristupila Evropskoj uniji 1. maja 2004. godine, a 29. marta 2004. godine postala je članica NATO-a. Imajući to u vidu, Letonija je pravnim normama povezana s ovim međunarodnim organizacijama i sporazum sa Belorusijom se ne odnosi na te norme, ističe se u saopštenju.

Prema saopštenju, Letonija, generalno, revidira bilateralne odnose sa Rusijom i Belorusijom“ zbog situacije u Ukrajini.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
RUSIJA
Letonija: Na granici sa Rusijom i Belorusijom počele vojne vežbe
SVET
U slavu nacizma: Kako je u Letoniji Dan pobede proglašen Danom smrti?
RUSIJA
U Letoniji odobreno rušenje spomenika sovjetskim vojnicima, oslobodiocima Rige
Komentar