RUSIJA

Uskršnja trpeza u Rusiji: Tri neizostavna jela /foto/

Uskrs u Rusiji oduvek je bio porodični praznik. U toj zemlji pripremaju se posebna jela koja se osveštavaju u crkvi u vaskršnjoj noći.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Jela koja u Rusiji čine neizostavni deo svečane uskršnje trpeze su, osim šarenih jaja, bogato ukrašeni kulič i sirna pasha.
Bogata trpeza je osmišljena tako da naglasi važnost tog praznika.
Osveštavanje uskršnjih kuliča i jaja
Kulič je tradicionalni uskršnji kolač koji se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka.
Kulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
U kolač se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, šećer i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
Sirna pasha je tradicionalni vaskršnji desert u obliku zarubljene piramide koja simbolizuje Grob Gospodnji. Na poslastici se ispisuje „HV“, odnosno prva slova sintagme Hristos vaskrse kojom se pravoslavni vernici na taj dan pozdravljaju.
Osnovne sastojke za sirnu pashu čine tvorog (ruski mladi sir), maslac, kisela ili slatka pavlaka i suvo grožđe. U ovaj slatkiš dodaju se orašasti plodovi i kandirano voće.
Za pripremu pashe potreban je tradicionalni drveni kalup koji se naziva pasočnica.
DRUŠTVO
Deo hrišćanskog sveta danas slavi Uskrs
Komentar