Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).
„Stvar je u tome što hranu ne čine samo proteini, masti i ugljeni hidrati, već i zadovoljstvo. Veoma često ljudi jedu ne zato što su gladni, već da bi promenili svoje stanje, odnosno, da bi se opustili, zaspali i sl.“, smatra Obložko.
„Nažalost, kad se nađemo u teškim situacijama, naš mozak naročito reaguje na namirnice koje sadrže mast, šećer, glutamat ili so. Njemu to veoma prija i zbog toga u stresnim momentima pribegavamo upravo ovoj hrani“, objasnio je lekar.
„Iskreno govoreći, teško je prestati nervirati se i manje jesti. Kad osoba doživi panični napad, ne može da postupa ispravno, po savetu doktora, već želi da jede. Mnogo je jednostavnija strategija utešiti se hranom, ali odgovarajućom“, savetuje Obložko.
„Dobro je popiti kompot od pektina. Ova supstanca ima negativan nutritivni efekat, potiskuje želju za hranom. Tako da ćemo istovremeno postići dva cilja, jer je i ukusno i potiskuje želju za hranom“, objasnio je doktor.