KULTURA

„Godine vrana“ i „Čudo u Šarganu“ u takmičarskom programu 67. Sterijinog pozorja

U takmičarskom programu 67. izdanja Sterijinog pozorja, koje se održava od 26. maja do 3. juna, naći će se devet predstava među kojima su „Godine vrana“, „Čudo u Šarganu“ i „Protekcija“, dok će publika u netakmičarskom delu festivala pod nazivom „Krugovi“ moći da pogleda predstave iz regiona.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Govoreći o repertoaru pozorišta u Srbiji i regionu, Milivoje Mlađenović, selektor 67. Sterijinog pozorja je istakao da se teskoba, koja dominira našim životima, preselila na pozorišnu scenu.
„To je taj naš uski život, uska palanka i čaršija u kojoj živimo, koja se na nas obrušava i koja nam ne da da dišemo punim plućima. To je osnovno osećanje koje se sa pozornice prenosi na publuku, sa publike na svet u kome živimo. Pri tom najmanje mislim na politiku, već na njene posledice“, kaže Mlađenović za Tanjug.
Prema njegovom mišljenju, pozorišta se dominantno bave novim dramskim delima i to često pristupaju delima dramskih pisaca, imaju poverenja u mlade reditelje i saradnike.
„Ne raduje nas to što naših velikih dramskih pisaca, živih i zdravih, nema ili bar ne u očekivanom broju. Dobro je da se vraćamo i zaboravljenim vrednostima nekih dramskih dela kao što je Nastasijević, naš savremenik Velimir Lukić. To su sve neke dobre tekovine našeg pozorišnog života“, navodi Mlađenović.
KULTURA
Samo kroz stradanje čovek potvrđuje da je čovek: „Čudo u Šarganu“ na sceni JDP-a
U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave „Izbiračica“ Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević Narodnog pozorišta iz Subotice, „Protekcija“ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta iz Sarajeva, „Kod večite slavine“ Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović Srpskog narodnog pozorišta, „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
KULTURA
Kalina Kovačević: Živimo u vremenu u kome ne postoje sramota, stid i odgovornost (video)
U selekciji su i „Godine vrana“ Siniše Kovačevića Narodnog pozorišta Beograd, „Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj Ateljea 212, „Poslednje devojčice“ Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, „Fleke“ Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića Kraljevačkog pozorišta i „Bludni dani kuratog Džonija“ Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić Novosadskog pozorišta.
U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji „Krugovi“ tri su predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja.
Predstava u čast nagrađenih biće „Hrkači“ čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.
Komentar