RUSIJA

Putin ograničio kupovinu stranih softvera za kritičnu informacionu infrastrukturu

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se zabranjuje državnim organima da kupuju strane softvere za ključnu infrastrukturu bez saglasnosti nadležnih Ministarstava.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije, a zabrana stupa na snagu 31. marta.

„Nije dozvoljena kupovina stranih softvera za upotrebu na značajnim objektima vitalne infrastrukture Ruske Federacije“, navodi se u ukazu.

U slučaju da nije moguć rad bez takvog softvera i odgovarajućih usluga, kupovina mora biti usaglašena sa ovlašćenim organom.
Pored toga, od 1. januara 2025. godine državni organi će u potpunosti zabraniti korišćenje inostranih softvera na značajnim objektima vitalne infrastrukture.
Zapad je, nakon početka specijalne ruske vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, uveo nove sankcije koje su usmerene pre svega protiv bankarskog sektora i isporuka visokotehnoloških proizvoda.
Rusija je u takvim uslovima preduzela mere među kojima je i podrška kompanijama iz IT sektora. Između ostalog, u naredne dve godine neće biti poreza na prihode, a mladim stručnjacima će biti odložen poziv za služenje vojnog roka.
RUSIJA
Putin na vezi sa Šolcom i premijerom Italije: Objasnio kako će se plaćati gas u rubljama
Komentar